Beslag opgeheven, Sywert kan weer gebruikmaken van ton voor advocaat

Sywert van Lienden heeft weer wat geld om zijn advocaat te betalen in de rechtszaak over de mondkapjesdeal. Het beslag dat was gelegd op zijn bezitting is deels (voor een ton) opgeheven.

Delen:

Beslag opgeheven, Sywert kan weer gebruikmaken van ton voor advocaat - Mr. online
Foto: Depositphotos

Van Lienden zou naar verluidt negen miljoen euro netto hebben verdiend aan zijn mondkapjesdeal, terwijl hij zei dat hij het ‘om niet’ deed. Weinigen die dat geloven. Om die reden had het Openbaar Ministerie beslag gelegd op de bezittingen van Van Lienden in het strafonderzoek naar de mondkapjesaffaire. Afgelopen september maakte het OM echter weer 100.000 euro vrij. Dat geld mocht Van Lieden gebruiken voor ‘civiele rechtsbijstand’. Naast de strafzaak raakte Van Lienden ook verwikkeld in een civiele zaak die de Staat en de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) tegen hem hadden aangespannen. Vervolgens liet de SHA beslag leggen op die 100.000 euro, maar dat is nu door de rechter opgeheven. Van Lienden heeft nu weer geld om zijn advocaat te betalen.

Belang

Volgens de rechter die het beslag ophief weegt het belang van Van Lienden om door een advocaat te worden vertegenwoordigd zwaarder dan het belang van de SHA om die ton ‘veilig te stellen’. In de civiele zaak wil SHA geld terug van Van Lienden en zijn twee compagnons, die aan de verkoop van mondkapjes samen 29 miljoen netto zouden hebben verdiend.

Deken

Dat Van Lienden weer over middelen beschikt om zijn verdediging te voeren, geschiedde op voorspraak van de Amsterdamse deken. Die vond dat Van Lienden niet alleen recht heeft op verdediging, maar ook op middelen om een kort geding te kunnen voeren over de rechtmatigheid van het beslag dat SHA legde.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven