André Nuytinck over de onaantastbaarheid van het Skypetestament

Delen:

profielfoto André Nuytinck

Mr. van de week is André Nuytinck, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij houdt zich bezig met het personen-, familie- en erfrecht. Op 22 april had een symposium zullen plaatsvinden ter ere van Nuytincks veertigjarige verbintenis met de Nijmeegse rechtenfaculteit.

Gefeliciteerd met uw jubileum. We nemen aan dat het symposium post corona alsnog zal plaatsvinden. Kreeg u ter compensatie voor het in het water vallen ervan een gouden horloge, of op z’n minst een bos bloemen?
De viering van mijn veertigjarig jubileum is verzet naar november. De Nijmeegse rechtenfaculteit heeft mij in januari al in het zonnetje gezet tijdens een hooglerarenavond bij mij thuis in Malden en ik heb een fles goede port, een bos bloemen en een extra maand salaris ontvangen.

De colleges die u geeft, worden omschreven als inspirerend, een belevenis, onvergetelijk. Wat is uw geheim om studenten te boeien?
Mijn enthousiasme en mijn passie voor het privaatrecht in het algemeen en het familierecht in het bijzonder probeer ik altijd over te brengen op mijn studenten. Ik geef veel voorbeelden uit het dagelijks leven. Daarbij maak ik gebruik van een flinke dosis humor en zelfspot.

Hoe ervaart u het geven van digitaal onderwijs in deze tijden van corona?
Deze periode is echt heel vervelend. Ik zweer bij ‘live’ onderwijs en mis het intermenselijk contact met mijn studenten en met mijn cursisten in het postacademisch onderwijs zeer. Ik heb in maart en april in Rotterdam en Nijmegen video-onderwijs in een lege collegezaal gegeven, echt verschrikkelijk! Het kan nu natuurlijk niet anders, maar digitaal onderwijs blijft toch behelpen.

Uw bemoeienis met de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid leidde er toe dat minister Dekker in de Eerste Kamer duidelijk heeft gemaakt dat de in een ‘Skypetestament’ opgenomen uiterste wilsbeschikkingen niet vernietigbaar zijn. Het leverde u veel notariële complimenten op social media op, en zelfs een ‘like’ van de minister. Bent u tevreden met de regeling voor het notariaat?
Mijn mening over artikel 26 van de wet, dat onder andere het Skypetestament betreft, is dat de formulering ruimte laat voor de opvatting dat de hierin opgenomen uiterste wilsbeschikkingen vernietigbaar zijn. Dat zou een ramp zijn geweest voor de notariële praktijk. Daarom vond ik het belangrijk de minister een uitspraak over de onaantastbaarheid van deze beschikkingen te ontlokken. Dat is gelukt en nu weet de praktijk waar zij aan toe is. Wetenschappers en praktijkjuristen zijn dik tevreden met deze uitkomst. Heel goed voor de rechtszekerheid!

Als u nu aan het begin van uw carrière stond, zou u dan weer voor de wetenschap kiezen?
Zonder enige twijfel! Ik heb nooit spijt van mijn keuze gehad en de combinatie van onderwijs- en onderzoekstaken is ideaal.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Dat ik op het VWO in Goes (1969-1974) in de klas heb gezeten met Jan Peter Balkenende, die nu mijn collega aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is.

Als u het voor het zeggen had dan…?
… zou als toelatingseis voor de rechtenstudie gelden een 8 of meer voor Nederlands op de cijferlijst van het eindexamen VWO.

Welk boek las u het laatst?
Dit gaat u waarschijnlijk van mij niet geloven, maar dat is toch echt Gijp (over René van der Gijp) van Michel van Egmond. Sinds mijn jongste zoon Bram profvoetballer (bij NEC, Anderlecht en Udinese) is geworden in 2009, heb ik veel meer belangstelling voor voetbal en ook alles daaromheen gekregen. Onlangs heb ik voor mijn verjaardag als serieus boek 21 lessen voor de 21ste eeuw van Yuval Noah Harari gekregen, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen.

Welk boek zou iedere jurist moeten lezen?
Het dagboek van mijn vader over zijn tewerkstelling in Duitsland in 1944-1945. Het heeft de veelzeggende titel ‘Vader zweeg’. Het laat zien hoe belangrijk gerechtigheid is, dat er nooit meer oorlog mag komen en dat wij tevreden moeten zijn met wat wij nu hebben, zelfs in deze moeilijke coronatijd.

Met welke beroemdheid zou u in quarantaine willen?
Met Kenny B natuurlijk, zodat we het uren zouden kunnen hebben over zijn prachtige lied Parijs met daarin dat onvergetelijke zinnetje ‘Praat Nederlands met me’, dat ik praktisch ieder college met mijn studenten deel. Kenny B is mijn held!

Lees ook hoe André Nuytinck terugkijkt op zijn studententijd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven