Anti-afluistersysteem niet waterdicht

Delen:

Strafrechtadvocaten waren er al bang voor dat het deze zomer ingevoerde systeem van nummerherkenning niet waterdicht was. Onlangs bleek dat door een fout gesprekken tussen cliënten en hun advocaten konden worden afgeluisterd. “Je moet gewoon geen vertrouwelijke gesprekken over de telefoon voeren”, aldus een advocaat. De Nederlandse Orde van Advocaten ziet ondertussen nog altijd heil in het systeem van nummerherkenning.

Sinds een half jaar is een nieuw systeem van kracht waarbij een eventuele tap op het telefoonnummer van een persoon automatisch ‘afslaat’ als hij of zij naar diens advocaat belt. Voorwaarde is wel dat die advocaat zijn telefoonnummer moet hebben aangemeld. De nummerherkenning is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Orde, het Korps Landelijke Politiediensten, het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Vorige week meldde de Orde dat algemene nummers van advocatenkantoren niet in het filter terecht zijn gekomen, waardoor de nummers niet tegen taps zijn beschermd. De leverancier van de Orde blijkt namelijk een fout te hebben gemaakt met het invoeren van de gegevens in de applicatie. Het gaat om ongeveer 4000 telefoonnummers.

“Het is echt heel erg vervelend dat dit is gebeurd”, zegt Jan Leliveld, lid van de Algemene Raad van de Orde. “Het is een serieuze fout en een waar de Orde verantwoordelijk voor is. Sommige advocaten stonden in het begin al wat sceptisch tegenover dit systeem en ik kan me voorstellen dat dit niet helpt.” Leliveld benadrukt dat het gaat om een technische fout bij de totstandbrenging van de applicatie door de Orde ingeschakelde leverancier. “Ik wil het niet bagatelliseren, maar ik vertrouw dat advocaten goed de aard van de fout inzien. Het probleem is direct hersteld en zal zich in de toekomst niet meer voordoen. Het zou dus niet desastreus voor het vertrouwen in het gehele systeem moeten zijn.” De Orde denkt dan ook niet dat dit akkefietje het gebruik van het systeem in de weg hoeft te staan. Leliveld: “Het systeem biedt een extra zekerheid tegen taps. Het geldt dus ook nu nog steeds bovenop de normale regel tot vernietiging van vertrouwelijke gesprekken.”

Ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie betreurt de gang van zaken, maar zegt tegelijkertijd hier niet van ondersteboven te zijn. Jos van Wetten, beleidsadviseur van het departement, vertelt dat de gevolgen waarschijnlijk niet zo dramatisch zijn. “Mogelijk moeten vertrouwelijke gesprekken die tóch zijn opgenomen handmatig worden vernietigd, als dat niet al gebeurd is. Er moet nog in kaart worden gebracht hoe veel gesprekken het precies betreft. Gelukkig ging het om een aanwijsbaar probleem dat snel is opgelost en we appreciëren het dat de Orde ons direct op de hoogte heeft gesteld. Elk project kent wel wat startproblemen. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Wij zien het in ieder geval als een te begrijpen menselijke fout.”

De strafrechtadvocatuur, die aanvankelijk al zeer sceptisch was over de invoering van een dergelijk systeem, is echter – en niet onbegrijpelijk – veel minder tolerant. Zo zegt de Haagse strafrechtadvocaat Job Knoester: “Men wil dat alles wat cliënten en advocaten uitwisselen absoluut geheim, maar dat bereik je hier niet mee. De gedachte die naar buiten werd gebracht dat het systeem waterdicht zou zijn, is gewoon onzin. Dat blijkt nu wel. Die illusie is heel snel gelogenstraft. Het is des te wranger dat die fout nu bij de Orde ligt.” Willem Jan Ausma, advocaat bij Ausma De Jong Advocaten, sluit zich hier volledig bij aan: “Hier vreesden we dus voor. We hebben er helemaal niets aan. Zonde van de tijd, geld en moeite. Gelukkig beschikken nog veel advocaten over een gezond wantrouwen. Mijn advies: houd dit vast, en praktisch: gewoon geen vertrouwelijke gesprekken over de telefoon voeren. Het kan niet.”

Binnenkort gaan het Korps Landelijke Politiediensten, het Openbaar Ministerie, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de Advocatenorde met elkaar om de tafel om de precieze gevolgen in kaart te brengen en te spreken over hoe nu verder.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven