Anti-afluistersysteem nog steeds niet waterdicht

Delen:

parapluDe politie heeft door een fout vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en verdachten ‘live’ kunnen meeluisteren. Telefoontaps werden niet direct automatisch geblokkeerd bij herkenning van een telefoonnummer van een advocaat, terwijl dit wel had moeten gebeuren. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) erkent de fout, maar zegt dat het kleine aantal gesprekken direct handmatig is geblokkeerd en automatisch vernietigd. Eerder dit jaar waren er ook al problemen.

Het KLPD onderzoekt of het probleem in het systeem kan worden opgelost en spreekt van een niet wenselijke gang van zaken. De problemen kwamen bij een controle van het ruim een jaar oude systeem aan het licht.

Volgens de Advocatenorde zijn gesprekken tussen raadslieden en hun cliënten tegen de afspraken in opgenomen. De gesprekken zijn niet bewaard, omdat de opnames aan het einde van de gesprekken automatisch zijn vernietigd. Maar de advocatenvereniging zegt dat mogelijk gesprekken ‘real time’ zijn afgeluisterd. Het systeem had de telefoonnummers al aan het begin van het gesprek moeten filteren en blokkeren, maar dat gebeurde volgens de Orde pas na afloop van het zogenoemde geheimhoudersgesprek.

Het KLPD stelt dat slechts een enkel geval van alle telefoontaps ‘real time’ wordt afgeluisterd. “Maar het kan zijn dat daar geheimhoudersgesprekken hebben tussen gezeten”, constateert de orde. “We praten al snel over duizenden gesprekken tussen advocaten en verdachten.”

De orde stelt dat advocaten nu moeten worden geraadpleegd om te kijken of zij nog vertrouwen hebben in het systeem. “Daarvoor weten we nu nog te weinig. We weten niet of het technische mankement opgelost kan worden.”

Gesprekken tussen verdachten en advocaten kunnen geheimhoudersgesprekken zijn, die niet door de politie afgeluisterd mogen worden. Een verdachte heeft er namelijk recht op om vrijelijk met zijn raadsman te kunnen praten. Advocaten kunnen een aantal telefoonnummers doorgeven die zij gebruiken om te communiceren met verdachten. Die nummers komen in een filter bij het KLPD. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven