‘Als er een probleem is, zijn we geneigd altijd maar meer regels te maken. Het laten vieren van de teugels daar zijn we haast niet meer toe in staat’. Casper Riekerk is partner bij Finnius Advocaten, dat zich volledig toelegt op financieel toezicht-recht én een van de redacteuren van de Financial Law huB.
Soms vraag ik me wel eens af of we niet wat te ver doorschieten en of we ons in Nederland inmiddels meer bezighouden met symptoombestrijding dan met wat daadwerkelijk effectief is. Eigenlijk gaan we daarin ook wel een stapje verder dan wat Europa van ons vraagt. De veronderstelling dat we alles kunnen voorkomen als we het maar fijnmazig genoeg inrichten, is een idee-fixe. In andere landen zijn ze toch wat reëler.’
‘Neem het identificeren van de cliënt. Het is altijd de vraag hoe ver je moet gaan en hoeveel je moet weten. Dat gebied is heel grijs. Toch hanteert DNB een hele strenge maat. En als je vooraf vraagt hoeveel je moet inrichten om zeker te weten dat je het goed doet, dan kunnen ze daar eigenlijk geen antwoord op geven. Jij bent de financiële instelling dus als jij het zelf niet weet, dan ben je ook niet ‘fit for the job’. Instellingen worstelen daar gigantisch mee en worden geforceerd mee te buigen omdat ze anders allerlei maatregelen aan hun broek krijgen. Dus mijn reactie op de stelling ‘Anti-witwasregels en DNB: op of over de top?’ Lees het hier.