At Osborne: handelingsperspectief voor provincies en gemeenten inzake netinpassing

Door de energietransitie raakt het elektriciteitsnet steeds voller. At Osborne onderzocht in opdracht van RVO hoe een gemeente of provincie ruimtelijk kan sturen op netinpassing.

Delen:

beeld: Depositphotos

Het onderzoek dat Rosalinde Siewers, Ivo Westra, Marko Marskamp en Eefje Remijn van At Osborne uitvoerden, keek naar de mogelijkheden en instrumenten voor decentrale overheden, om ruimtelijk te sturen op het beter benutten van de bestaande netinfrastructuur en netcapaciteit. Hun conclusie: provincie en gemeente hebben mogelijkheden om ruimtelijk te sturen, mits dit vanuit het ruimtelijk belang gemotiveerd is.

Afgezien van de voornamelijk ruimtelijke overwegingen bij grootschalige opwek en grote energieverbruikers, lijken provincies en gemeenten terughoudend in het ruimtelijk sturen op netinpassing. Juridisch sturen op beter benutten, kan raken aan het belang van de energievoorziening, maar is vanuit ruimtelijk belang steeds vaker nodig. Daarom wordt een handelingsperspectief geboden aan provincies en gemeenten om gebruik te maken van het juridisch instrumentarium waarmee ruimtelijk gestuurd kan worden op netinpassing. De drie stappen hierin: stel beleid op, maak gebruik van het juridisch instrumentarium, en experimenteer. Lees er hier meer over.

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven