Barbara van der Ven (Loyens & Loeff) over werken op topniveau in een goede sfeer

Delen:

Barbara van der Ven (28) is op 20 februari 2015 beëdigd als advocaat en werkt bij advocatenkantoor Loyens & Loeff. Zij is in 2014 afgestuurd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen met de masters Europees en Nederlands recht. In januari 2015 is zij gestart met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Ik denk dat ik halverwege mijn studie rechten heb besloten dat ik de advocatuur in wilde. Ik was dus niet een van die mensen die als tienjarige al wist dat ze advocaat wilde worden. Pas toen ik echt rechten studeerde, begon ik een beetje door te krijgen wat werken als advocaat inhoudt.

Heb je in je studie hier rekening mee gehouden?
Tijdens mijn studie heb ik gefocust op goede cijfers halen en op mijn ontwikkeling daarnaast (door bijvoorbeeld mijn cv op te bouwen, zie hieronder). Op die manier zorgde ik er in ieder geval voor dat ik de juiste papieren had om overal te kunnen solliciteren.

Hoe heb je je georiënteerd op de arbeidsmarkt?
Ik heb twee stages gelopen in de advocatuur, bij verschillende andere kantoren lezingen bijgewoond en daarnaast heb ik verschillende kantoorbezoeken gedaan. Ook ben ik bij de juridische bedrijvendag in Nijmegen geweest en heb ik deelgenomen aan een business course.

Hoe heb je je cv tijdens je studie verder opgebouwd?
Tijdens mijn studie heb ik mijn cv opgebouwd door vooral veel verschillende dingen te doen. Naast mijn stages heb ik meegedaan met twee moot courts (absolute aanrader!), ben ik vrijwilliger geweest bij een rechtswinkel, heb ik in verschillende commissies bij de Juridische Faculteitsvereniging gezeten en een (part-time) bestuursjaar als secretaris gedaan. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je dingen doet die je leuk vindt. Uiteraard is het belangrijk om als student met je toekomst bezig te zijn, maar je moet ook een beetje genieten van het leven. Dus als je die twee dingen kan combineren is dat ideaal en heb je altijd een goed verhaal.

Waarom heb je voor Loyens & Loeff gekozen?
Ik heb voor Loyens & Loeff gekozen na mijn stage bij Loyens & Loeff te Rotterdam. Mijn stage beviel er ontzettend goed. Loyens & Loeff is inhoudelijk een topkantoor. De mensen die er werken zijn heel professioneel, maar ook heel relaxt; iedereen is altijd in voor een praatje of een feestje. Door deze combinatie van hard, op topniveau werken in een goede sfeer was ik meteen verkocht.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Ik heb zo veel leuke ervaringen gehad dat ik er echt niet één kan kiezen als ‘leukste’. Ik heb inmiddels in heel veel grote, uitdagende zaken processtukken opgesteld en pleidooien gedaan. Maar naast het inhoudelijke werk zijn er verschillende kantoorevenementen (zoals skireizen en het kerstfeest met cabaret) die ook echt tot mijn top 10 leukste ervaringen behoren. Ook mijn academyperiode was heel leuk. Bij Loyens & Loeff begin je je tijd als advocaat-stagiaire in het opleidingsinstituut ‘de academy’. Daar krijg je, samen met alle andere advocaat-stagiaires die beginnen, je eigen rechtsbijstandszaken. Je behandelt dan dus al zelfstandig je eigen dossiers. Je zit dan echt met zijn allen in een soort schoolklasje. Dit was een ontzettend leuke en leerzame periode, waarin ook weer, naast werk, veel tijd was voor borrels en leuke dingen samen doen.

En valt er ook iets tegen?
Uiteraard vallen er ook wel eens dingen tegen; niets is alleen maar leuk. Soms moet ik klusjes doen die ik niet zo leuk vind (omdat ze bijvoorbeeld niet juridisch uitdagend zijn), maar die wel echt moeten. Dat soort dingen kosten mij altijd veel energie, omdat ik liever andere (leuke) dingen doe. Maar gelukkig komt dat niet zo vaak voor.

Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?
Mijn gouden tip is misschien een open deur, maar ga vooral stagelopen! Door een stage ontdek je pas echt wat werken in de advocatuur met zich meebrengt. Bovendien leer je tijdens een stage niet alleen op vakinhoudelijk gebied veel, maar je leert ook veel leuke nieuwe mensen kennen en je kan mee naar borrels, lezingen en zittingen.

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Iets dat niet veel met mijn rechtenstudie te maken heeft, maar ik zou dan eerder zijn begonnen met (weer) sporten. Op de middelbare school heb ik altijd heel fanatiek gesport, maar tijdens mijn studententijd heb ik eigenlijk niks meer aan sport gedaan. Sinds twee jaar sport ik weer regelmatig en dat bevalt zo goed dat ik me afvraag waarom ik er ooit mee gestopt ben.

Heeft u suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven