Begroting 2023: meer geld naar Justitie

Bestrijding van de georganiseerde misdaad en toegang tot het recht zijn twee speerpunten van het beleid van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor beiden is in de op Prinsjesdag gepresenteerde Justitiebegroting voor 2023 meer geld uitgetrokken dan dit jaar.

Delen:

Depositphotos_1671974_s-2019-eurobiljetten-7d1ba5ae
foto: Depositphotos

In 2023 is 15,1 miljard euro beschikbaar voor de Justitiebegroting (dit jaar was dat nog 14,2 miljard). Een relatief groot deel daarvan (zo’n 4,2 miljard) gaat naar migratie. Dat is daarmee, op de politie na, de grootste kostenpost voor het ministerie.

Aanpak georganiseerde misdaad

Er wordt de komende jaren flink wat geld uitgetrokken voor de aanpak van de georganiseerde misdaad. Zo investeert het kabinet in 2023 23,5 miljoen euro om drugshandel via de havens, transportbedrijven en Schiphol aan te pakken. Daarnaast wordt 40 miljoen euro uitgetrokken voor de strijd tegen georganiseerde, ondermijnende criminaliteit.

Ook investeert het kabinet volgend jaar 34 miljoen euro om te voorkomen dat criminelen in detentie hun handel en wandel voortzetten. Er komt een vierde Afdeling Intensief Toezicht in een gevangenis en gevangenissen krijgen extra geld om inlichtingen te verzamelen over hun gedetineerden.
Er wordt geïnvesteerd in veiliger vormen van berechting, zo zorgt bijvoorbeeld het gebruik van videoconferentie ervoor dat er geen risicovol vervoer naar rechtbanken nodig is.

Toegang tot het recht

Naast een strenge aanpak van criminaliteit vindt het kabinet voor een goed functionerende rechtsstaat een goede toegang van het recht van belang. Zoals minister Weerwind (Rechtsbescherming) twitterde: “De deur van ons rechtssysteem moet openstaan voor iedereen die recht zoekt.”
De griffierechten zullen daarom worden verlaagd, al is dat pas vanaf 2024. Dan gaan de tarieven voor burgers en het midden- en kleinbedrijf met een kwart omlaag. Hiervoor wordt 55 miljoen euro uitgetrokken.

Rechtspraak

Het kabinet trekt daarnaast jaarlijks 155 miljoen euro extra uit voor de Rechtspraak (zoals afgelopen zomer al overeengekomen). Dit geld wordt onder meer gebruikt voor het aantrekken van extra rechters, investeringen in digitalisering en innovatie. Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, reageerde positief op de kabinetsplannen. “Het kabinet laat zo zien dat het onderhoud aan onze rechtsstaat belangrijk vindt.”

OM en gefinancierde rechtsbijstand

Het budget voor het Openbaar Ministerie stijgt ten opzichte van 2021, dit vanwege de structurele investeringen zoals die zijn opgenomen in het Coalitieakkoord.
Voor volgend jaar trekt het kabinet 553 miljoen euro uit voor toevoegingen in de gefinancierde rechtsbijstand. Dat is 8,5 miljoen euro meer dan dit jaar, en bijna 150 miljoen meer dan in 2021.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven