155 miljoen extra naar Rechtspraak: ‘dat is hard nodig’

De Rechtspraak is goed uit de onderhandelingen gekomen met het kabinet. Er komt structureel ruim 155 miljoen euro per jaar bij voor extra rechters, digitalisering en innovatie en ondermijnende criminaliteit. Daarnaast is er geld voor kwaliteitsverbetering, maatschappelijk effectieve rechtspraak en rechterlijke zelfreflectie.

Delen:

Henk Naves (foto de Rechtspraak) (2)-ce1a9aef
Henk Naves (foto: de Rechtspraak)

In het regeerakkoord was tweehonderd miljoen vrijgemaakt voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie tezamen. Meer dan driekwart van deze heeft eerstgenoemde dus naar zich toe weten trekken in de gesprekken met de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66). “Met deze aanzienlijke investering in de rechtsstaat voegt het kabinet daad bij woord”, zegt voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Henk Naves.

Rechterstekort

Met name de extra rechters zijn hard nodig, vertelde Naves in het NOS Radio 1 Journaal, om de werkdruk te verlagen en versnelling aan te brengen in de doorlooptijd van zaken. “Er is jarenlang te weinig geïnvesteerd in de rechtspraak”, terwijl het werk meer en complexer werd. Hij noemt omvangrijke zaken als Marengo, Eris en MH17.

Het rechterstekort is een niet te onderschatten probleem. In juni werden bij de rechtbank 1500 rechtszaken geschrapt wegens capaciteitsproblemen. Ook de coronatijd heeft volgens Rechtspraakvoorzitter veel rechters aan het denken gezet, waardoor er de afgelopen tijd meer zijn gepensioneerd dan gebruikelijk.

Geduld

Maar de personele versterking “lukt niet van vandaag op morgen”, waarschuwt Naves. Eerder was al bekend dat de Rechtspraak van 80 naar 130 nieuw op te leiden rechters per jaar wil. Hij tempert daarom de verwachtingen: het opleiden van een rechter kost gemiddeld drie jaar. Het zal dus even duren voordat deze financiële injectie zichtbaar vruchten zal afwerpen.

Digitalisering en ondermijning

Verder is met de minister afgesproken dat er forse investeringen moeten komen in digitalisering, zowel om te innoveren als om de huidige systemen op orde te krijgen. Een andere flinke hap uit het budget zal gaan naar de behandeling van ondermijningszaken. Dat er steeds meer aandacht komt voor dit type criminaliteit, betekent immers vanzelf ook dat meer complexe zaken voor de rechter zullen komen.

Robuust

Ten slotte is de som geld eveneens bedoeld om te werken aan de basis. De Rechtspraak is verheugd over deze stap naar een robuuste financiering voor een organisatie die het mede het fundament van de rechtsstaat vormt.  “Het extra geld lost niet al onze problemen in een klap op, maar het helpt wel om onze basis te versterken zodat de Rechtspraak in de toekomst beter invulling kan geven aan wat de maatschappij van haar vraagt” – ook in economisch zwaardere tijden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven