De mogelijke fysieke klachten van zittend werk
Veel rechters zitten absoluut niet stil. Figuurlijk dan. In een onlangs verschenen blog werd beschreven hoe een seniorrechter in 2023 een kleine 900 zaken behandeld had. Maar in letterlijke zin zitten ze wel veel stil. En dat vergroot de kans op allerlei fysieke of mentale problemen. Denk aan klachten aan de nek, armen of schouders door het afknellen van zenuwen of de bloedsomloop. Aan een groter risico op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. En ook mentale problemen zoals depressies. Tot slot hebben mensen die acht uur per dag zitten ook nog eens een kwart grotere kans om vroegtijdig te overlijden dan mensen die ‘slechts’ vier uur per dag zitten.
Dit doet een ergonomische bureaustoel
Een ergonomische bureaustoel kopen verkleint de kans op klachten als gevolg van zittend werk aanzienlijk. Sleutelwoord hierbij is vooral: ondersteuning. Een ergonomische bureaustoel heeft namelijk veel mogelijkheden om deze naar fysieke bouw en persoonlijke wensen in te stellen. Je lichaam krijgt zo de nodige ondersteuning, en je wordt gemotiveerd tot het aannemen van een correcte zithouding die de kans op klachten verkleint.
Welke instelmogelijkheden een ergonomische bureaustoel allemaal zou moeten hebben? Van simpele bureaustoelen zijn vaak enkel de hoogte van de zitting en de stand van de rugleuning in te stellen. Een ergonomische bureaustoel is op veel meer manieren aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan de diepte van de zitting, de hoogte van de rugleuning, een eventuele lendesteun, de hoogte en de diepte van de armleuningen en de stand van de hoofdsteun.
Nog meer ergonomische kantoormeubelen
Je lichaam maakt als je zit het meest contact met je bureaustoel. Niet gek dus dat vooral deze je lichaam goed moet ondersteunen. Maar wil je de kans op klachten als gevolg van zittend werk nóg verder verkleinen? Kijk dan ook eens kritisch naar andere kantoormeubelen. Zo biedt een zit-stabureau diverse voordelen, net als een ergonomische vergaderstoel.