Belangrijke informatie die in een vaststellingsovereenkomst moet staan

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wordt vastgelegd. In deze overeenkomst leggen beide partijen vast op welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst eindigt. Dit kan dus zijn met wederzijds goedvinden, maar ook omdat er bijvoorbeeld iets is voorgevallen en beide partijen op een normale manier uit elkaar willen, zonder tussenkomst van een rechter bijvoorbeeld. Omdat er daarnaast nog veel meer redenen zijn waarom een vaststellingsovereenkomst kan worden gebruikt, willen we er graag een aantal met je bespreken. Daarnaast zullen we je ook uitleggen wat er allemaal in moet staan.

Delen:

Waarom een vaststellingsovereenkomst?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een vaststellingsovereenkomst wordt opgemaakt. Belangrijk is alleen wel dat je weet dat dit niet wettelijk verplicht is en dat het dus ook niet altijd  hoeft te zijn dat je werkgever hierin meegaat, mocht je dit voorstellen. De voornaamste redenen zijn:

Zekerheid – Beide partijen weten waar ze aan toe zijn en er is geen discussie mogelijk over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Voorkomen van een conflict – Door middel van onderhandeling kunnen beide partijen tot afspraken komen waar ze allebei tevreden mee zijn. Dit kan een slepend conflict voorkomen.

Een regeling treffen – In de vaststellingsovereenkomst kunnen afspraken worden gemaakt over zaken zoals de ontslagvergoeding, termijn van opzegging, vrijstelling van werk met doorbetaling van loon, maar ook de afhandeling van vakantiedagen en toeslagen.

Belangrijk om te vermelden in een vaststellingsovereenkomst

Nu je weet waarom een vaststellingsovereenkomst zowel voor werkgever als werknemer voordelen biedt, is het ook goed om te weten wat er allemaal in moet staan. Omdat dit best nauw komt, is het laten controleren van je vaststellingsovereenkomst door een jurist helemaal geen gek idee. Sterker nog, dit kan je achteraf een hoop gedoe besparen. Zo zijn er in ieder geval wel een aantal punten die vermeld moeten staan zoals:

  • De namen en adressen van werkgever en werknemer
  • De datum van ondertekening van de overeenkomst
  • De datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt
  • De reden voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst
  • De hoogte van de ontslagvergoeding (indien van toepassing)
  • Afspraken over de termijn van opzegging
  • Afspraken over de vrijstelling van werk met of zonder behoud van loon (indien van toepassing)
  • Andere afspraken die zijn gemaakt
  • De handtekeningen van beide partijen

 

Wat als werknemer wel belangrijk is om te weten, is dat er geen afspraken mogen worden gemaakt over het afstand doen van de ontslagvergoeding. Deze is namelijk wettelijk bepaald en staat los van deze afspraken. Natuurlijk kan dit wel in het voordeel van de werknemer, zodat de werkgever bij een verstoorde arbeidsrelatie eerder van iemand af is, maar mag dit andersom dus absoluut niet.

Laat een vaststellingsovereenkomst opstellen door een jurist

Het laten opstellen van een vaststellingsovereenkomst is een beste klus. Daarom is het vooral voor een wat kleiner bedrijf verstandiger dit te laten doen door een jurist. De meeste grote bedrijven beschikken vaak wel over een bedrijfsjurist of iemand met dergelijke kennis bij HR. Want stel dat je een fout maakt, dan kan het zijn dat een slimme werknemer hier een zaak van kan maken, waardoor je uiteindelijk nog veel meer geld kwijt bent.

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven