Wanneer je een woning gaat huren, dan heb je natuurlijk te maken met bepaalde rechten en ook plichten. Logisch, want je betaalt een vast bedrag per maand en daarvoor mag je natuurlijk wel iets verwachten. Andersom geldt dit natuurlijk ook. De verhuurder stelt zijn of haar woning ter beschikking en mag dus ook van zijn huurders verwachten dat ze zich houden aan de rechten- en plichten die zijn vastgesteld. Omdat er nog wel eens discussie ontstaat over wie nu waarvoor verantwoordelijk is, hebben we de belangrijkste rechten- en ook plichten voor je op een rijtje gezet. Dus ben je voornemens een huis te gaan huren of misschien lig je wel in de klinge met je huurbaas, dan kunnen deze punten je misschien wel helpen.
Het recht op een goede en veilige woning
Als huurder heb je het recht om een goede en veilige woning te hebben. Dit betekent dat de verhuurder ervoor moet zorgen dat de woning in goede staat verkeert en dat er geen gebreken zijn die de bewoonbaarheid van de woning in gevaar brengen. Denk hierbij aan problemen zoals lekkages, schimmel of andere ernstige gebreken. De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparaties. Toch zijn er wel uitzonderingen. Stel je huurbaas gaat een nieuwe cv ketel kopen, dan zijn de kosten natuurlijk voor zijn rekening. Dit omdat hij moet voldoen aan de plicht om te zorgen voor een leefbaar huis. Kijken we naar het onderhoud van deze cv ketel, dan ben je hier als huurder verantwoordelijk voor.
Het recht op privacy
Een ander belangrijk recht van een huurder is het recht op privacy. Dit betekent dat de verhuurder niet zomaar zonder toestemming de woning mag betreden. De verhuurder moet altijd eerst jouw toestemming vragen voordat hij de woning betreedt, tenzij er sprake is van een noodsituatie. Wel is het goed om te weten dat de verhuurder wel een sleutel van de woning mag hebben, maar deze niet zomaar mag gebruiken, mits hier afspraken over zijn gemaakt. Het kan namelijk niet zo zijn dat je rustig op de bank zit of zelfs op je werk bent en je bij thuiskomst merkt dat er iemand in je huis is geweest. Sterker nog, is dit het geval, dan heb je te maken met huisvredebreuk.
Plichten van een huurder
Naast rechten heeft een huurder ook plichten. Zo ben je als huurder verplicht om de huur op tijd te betalen. Vaak is dit maandelijks, maar dit kan ook anders worden afgesproken in het huurcontract. Daarnaast ben je als huurder verplicht om de woning goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat er geen overlast wordt veroorzaakt voor de buren. Bij het onderhoud hoort dus ook het jaarlijks laten checken van de CV ketel. Vraag jij jezelf af; hoe lang gaat een cv ketel mee?Dan is het antwoord vaak zo rond de 15 jaar. Toch neemt dat niet weg dat jaarlijks onderhoud wel belangrijk is. Niet alleen om de levensduur van de CV ketel te verlengen, maar ook voor je eigen veiligheid.