Bereid je optimaal voor op je rechtenstudie met deze tips

Nu de zomer voor de deur staat, is het tijd om na te denken over je nieuwe opleiding. Kies je ervoor om de rechtenwereld in te gaan? Een goede voorbereiding op je rechtenstudie is dan cruciaal. Gebruik daarom de volgende tips! 

Delen:

1. Koop de boeken

Meestal worden leeslijsten onderverdeeld in essentiële en optionele teksten. Essentiële boeken zijn de boeken die worden aanbevolen voor de cursus. Dit zijn doorgaans de boeken die docenten gebruiken om je wekelijkse leesmateriaal in te stellen. Zorg ervoor dat je elke aanbevolen tekst aanschaft, aangezien je deze tijdens de cursus nodig hebt. Als het om optionele aankopen gaat, zou ik wachten tot de cursus begint om erachter te komen welke de moeite waard zijn om te kopen. Het kan zijn dat je bepaalde boeken beter begrijpt dan de aanbevolen boeken.

 

2. Onderzoek je studie

Je cursus zal zoveel meer zijn dan wat er op een pagina wordt geadverteerd. Zoek het handboek voor de rechtenfaculteit van het voorgaande jaar en lees het. Je zult verrast zijn hoeveel informatie je kunt vinden. Op mijn rechtenfaculteit bevatte het handboek onder meer informatie over examens, het schrijven van essays, specifieke details over modules en de gedragscode voor studenten. Dit zal je helpen je voor te bereiden op wat komen gaat.

 

3. Experimenteer met verschillende leerstijlen

Hoewel het eerste jaar niet meetelt voor je diploma, zullen vakantieregelingen in je tweede jaar de resultaten van het eerste jaar gebruiken om kandidaten uit te filteren. Probeer dus de best mogelijke cijfers te behalen. Besteed voordat je rechten gaat studeren wat tijd aan het leren over verschillende manieren waarop mensen leren. Omdat recht een zeer zwaar onderwerp is, kun je leren over zaken als mindmapping, flashcards en de Cornell-methode voor het maken van aantekeningen. Deze zullen je helpen erachter te komen hoe je van start kunt gaan als je rechten gaat studeren.

 

4. Koop schrijfwaren

Iedereen weet dat het kopen van briefpapier een behoorlijk schuldig genoegen kan zijn. Pennen, potloden, mappen, viltstiften, markeerstiften, mappen, verdelers. Het was altijd een geweldige manier om je voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Voor de wet moet je ervoor zorgen dat je van tevoren over het juiste briefpapier beschikt om je leven gemakkelijker te maken. Ik raad aan om te beginnen met het opzetten van een eenvoudige etui met de basisbenodigdheden. Bekijk vervolgens welke modules je gaat studeren en koop voor elk ervan een map. Op mijn universiteit studeerden we in het eerste jaar 4 modules, dus ik kocht er 4. Ik heb de colleges/onderwerpen gescheiden met gekleurde scheidingslijnen, iets wat ik ook aanbeveel.

 

5. Doe werkervaring op

De rechtenstudie kan een lastige plek lijken; sommige studenten verliezen misschien uit het oog waarom ze daar zijn als de druk toeneemt. Probeer wat werkervaring op te doen in een juridische omgeving. Werkervaring is niet alleen goed voor je CV, maar het zal je ook voorzien van essentiële vaardigheden en je motiveren.

 

6. Lees academisch werk

Nadat ik dit had gedaan, voelde het, toen ik aan de rechtenstudie begon, niet als een enorme sprong, omdat ik me al wat had ingelezen over bijvoorbeeld de wetten omtrent wedden in Nederland. Gebruik Google Scholar en typ een zin als ‘strafrecht’ in en klik op een tijdschriftartikel. Als je er eenmaal een hebt gevonden, kijk dan of je de gepresenteerde argumenten kunt identificeren door de inleiding, de conclusie en de onderwerpzinnen te lezen in plaats van het hele verhaal. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.

 

Natuurlijk moet je tijdens de rechtenstudie goed je best doen, maar je kunt je in ieder geval goed voorbereiden met behulp van deze tips.

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven