Berenschot doet onderzoek Rechtbank Noord-Nederland

Delen:

Het onderzoek naar de onrust binnen de Rechtbank Noord-Nederland wordt uitgevoerd door onderzoekers van Berenschot. Het organisatieadviesbureau kwam als beste uit de bus bij de onderhandse aanbesteding, waarvoor ook vier andere onderzoeksbureaus zijn benaderd. Dat heeft de rechtbank vandaag bekendgemaakt.

Drie maanden

Het onderzoek in opdracht van de waarnemend rechtbankpresident Herman van der Meer zal naar verwachting drie maanden duren en kost bijna 100.000 euro.

Vorig jaar stapte rechtbankpresident Maria van de Schepop op na artikelen op mr-online over de managementcultuur en de gebrekkige communicatie door het gerechtsbestuur. Er werd op het interne netwerk Intro geklaagd over een onveilig werkklimaat, autoritair gedrag van leidinggevenden en een angstcultuur.

Vertrouwen gedaald

Uit een medewerkerswaarderingsonderzoek bleek in november dat het vertrouwen in het gerechtsbestuur fors is gedaald. Medewerkers gaven het bestuur op een vijfpuntenschaal van 0 – 2,5 – 5 – 7,5 – 10 een 2,8. Twee jaar eerder was dat nog een 6,1.

Vijf incidenten

Het onafhankelijk onderzoek richt zich op vijf incidenten die vorig jaar plaatsvonden. Het bestuur heeft de kritische rechter Edzard van Weringh een eigen column op het interne netwerk Intro gegeven en nadien weer ontnomen, alle drie management-assistentes van het bestuur zijn gelijktijdig vertrokken en het bestuur heeft de bedrijfsarts vervangen. Verder heeft voorzitter Sietske Dijkstra van de integriteitscommissie haar taak neergelegd en hebben media geciteerd uit interne stukken en verslag gedaan van het besprokene op een interne bijeenkomst.

Verhelderen

In het onderzoek komt ook de organisatiecultuur aan bod, voor zover deze samenhangt met de incidenten. Tot slot zal het onderzoek zich richten op de eventuele gevoelens van sociale onveiligheid. Een onafhankelijke begeleidingscommissie is ingesteld om de onderzoekers te helpen om op de juiste plekken en bij de juiste mensen binnen de organisatie vragen te stellen, en de terminologie binnen rechtspraak te verhelderen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven