Beslissingen over wilsbekwaamheid

Delen:

Juristen en medici delen dilemma’s en ervaringen

25 mei 2018, De Galgenwaard Utrecht

Zelf beslissen over lichaam, geest en leven. Het recht op zelfbeschikking is een van onze meest fundamentele rechten. Hoe waardevol dat is, merken we pas als iemand niet meer zelf kan beslissen. Bijvoorbeeld bij vergevorderde dementie, of bij hersenletsel na een ongeluk. Bij wilsonbekwaamheid beslissen anderen, en dat heeft grote gevolgen voor iemands vrijheid, waardigheid en autonomie. Erg belangrijk dus dat beslissingen over wilsbekwaamheid zeer zorgvuldig genomen worden.

Dilemma’s

Juristen en medici spelen daar een essentiële rol in. Belangrijk dus dat zij weten wat wilsbekwaamheid precies is en hoe de wet in elkaar zit. Maar ook welke dilemma’s zich in de praktijk voordoen en welke jurisprudentie hierover is ontstaan. Heeft een euthanasieverklaring bijvoorbeeld waarde als iemand die wilsonbekwaam is geworden nu iets anders wil? Wat als een intensive care-arts medisch niet uit de voeten kan met een wilsverklaring? En wat doe je met de wens van een twaalfjarige die geen chemokuur wil volgen – tegen de wens van een van de ouders?

Beslissingen over wilsbekwaamheid

Over deze vragen gaat dit symposium. U ontmoet onder anderen psychiater en psychotherapeut Jan Swinkels, die uitlegt waarom het vaststellen van wilsonbekwaamheid alleen met de menselijke maat kan gebeuren. Psychiater Astrid Vellinga vertelt wat wilsonbekwaamheid precies is, en ethicus Martine de Vries leidt u langs de belangrijkste medisch ethische casuïstiek. Notaris Robert Wisse vertelt over de haken en ogen rond het levenstestament, en rechter Annet Crouwel zet de civielrechtelijke procedures rond wilsonbekwaamheid op een rij.

Stap in elkaars wereld

Maar u ontmoet als juristen en medici vooral elkaar. U heeft allebei te maken met de problematiek rond wilsbekwaamheid, ieder vanuit uw eigen verantwoordelijkheid. Maak op 25 mei kennis met elkaar: stap in elkaars wereld, luister naar elkaars dilemma’s, deel uw oplossingen.

Een unieke kans om uw kennis over dit belangrijke onderwerp te verdiepen!

Accreditatie

Geaccrediteerd bij NOvA voor 5 PO-punten. Is aangevraagd bij ABAN en KNB. Bij voldoende belangstelling wordt aanvullend accreditatie aangevraagd

Inschrijfgeld

Vroegboeken en betalen (tot 3 weken tevoren): € 325,-.
Standaardprijs: € 355,-.

Doelgroep

Professionals uit juridische en medische wereld, zoals:

  • advocaten, notarissen, rechters, curatoren, mentoren, bewindvoerders
  • psychiaters, intensivisten, artsen indicatie & advies, specialisten ouderengeneeskunde, geriaters, kinderartsen

Andere belangstellenden zijn eveneens van harte welkom

Meer informatie: www.scem.nl/agenda

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven