Blenheim reikt scriptieprijs vennootschapsrecht uit

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Winnaar Mieke Lavreysen naast juryvoorzitter Arjen Paardekooper, advocaat/partner Blenheim (foto: Blenheim)

Donderdag 6 september 2018 is de eerste Blenheim scriptieprijs voor vennootschapsrecht uitgereikt. De prijs is gewonnen door mr. Mieke Lavreysen, met haar masterscriptie Grensoverschrijdende omzettingen in de praktijk.

Het Amsterdamse advocatenkantoor Blenheim heeft de scriptieprijs voor vennootschapsrecht begin 2018 in het leven geroepen, met als doel het schrijven van kwalitatief hoogwaardige scripties op het gebied van vennootschapsrecht te bevorderen. Masterscripties die zijn ingeleverd tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018 aan een Nederlandse universiteit, en die minimaal een 8 hebben behaald, kwamen daarvoor in aanmerking.

Uiteindelijk zijn vijf scripties op de shortlist beland. “Allemaal uitstekende scripties”, zegt advocaat/partner Arjen Paardekooper namens de jury. “Het niveau was hoog, maar de verschillen tussen de scripties ook. De een was meer theoretisch, de ander meer praktisch. De een was meer beschrijvend, een ander had meer eigen inbreng van de student.” Scripties die op de shortlist stonden gingen over de klachtplicht bij bestuursaansprakelijkheid, good governance, stemrechtloze aandelen en het loyaliteitsstemrecht.

Uiteindelijk koos de jury voor de scriptie die Mieke Lavreysen schreef aan de Radboud Universiteit Nijmegen: Grensoverschrijdende omzettingen in de praktijk. Fiscaalrechtelijke en ondernemingsrechtelijke aspecten van outbound grensoverschrijdende omzettingen van kapitaalvennootschappen. Daarvoor kreeg ze op haar universiteit bij haar afstuderen het cijfer 9.

Naast literatuur- en jurisprudentieonderzoek enquêteerde Lavreysen notarissen en belastingadviseurs die betrokken zijn geweest bij grensoverschrijdende omzettingen, die in Nederland (nog) niet wettelijk zijn geregeld. “Juist met die interviews heeft zij die extra mijl gelopen en er dus meer werk ingestoken dan had mogen worden verwacht”, zegt Paardekooper. Hij verwacht dat de praktijk veel belangstelling voor de scriptie zal hebben.

De jury heeft bewondering voor de diepgang van de scriptie, voor het feit dat de winnaar ook buiten de grenzen van het vennootschapsrecht heeft durven kijken – omzettingen hebben bijna altijd fiscale aspecten – en dat ze met goed onderbouwde aanbevelingen is gekomen voor de Europese en nationale wetgever. Die gaan onder andere over het pre-omzettingscertificaat, vrijstelling voor kleine vennootschappen, de fiscale antimisbruikbepaling en zekerheidsrechten op aandelen.

Lavreysen mocht op 6 september een cheque ter waarde van € 500,- in ontvangst nemen. Daarnaast wordt haar scriptie in boekvorm uitgebracht. Ze had ook de mogelijkheid een stage bij Blenheim te lopen, maar ze begint deze week aan een studie van een jaar aan de Chicago Law School.

Volgend jaar wordt de scriptieprijs voor vennootschapsrecht opnieuw uitgereikt. Masterscripties kunnen tot 1 juli 2019 worden ingestuurd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top