Bomen in je tuin planten, hoe zit dat eigenlijk?

Delen:

Bomen in je tuin planten, hoe zit dat eigenlijk?

Burenruzies komen helaas veel voor. Ze gaan sporadisch over rondslingerende tassen. Meestal gaan ze over schuttingen en bomen. Het tv-programma De Rijdende Rechter heeft een archief vol met voorbeelden. Hoe zit het nou precies? Mag je op een dag zomaar een boom in je tuin planten? En wanneer hebben de buren een punt wanneer ze door de takken de zon niet meer zien?

Denk eerst goed na

Wanneer je bezig bent met een nieuw tuinontwerp en je bent van plan om daarbij ook een boom te planten dan is het verstandig om uit te zoeken wat wel en niet mag. Wees je ervan bewust dat bomen heel erg hoog kunnen worden. Zo hoog dat je amper nog zon in je tuin hebt. Je zonnebril kan je dan in 1 van je dames tassen of fanny pack laten zitten. En de buren kunnen een hele donkere tuin krijgen. Om het niet tot een ruzie te laten komen is het raadzaam om de regels na te leven.

Hou twee meter afstand

De eerste stap is om uit te zoeken hoe het zit met de erfgrens. Bomen moeten altijd twee meter van de erfgrens worden geplant. Een boom op de erfgrens planten levert problemen op. Nu is het wel zo dat elke gemeente andere regels hanteert. Het kan dus zijn dat je de boom toch mag laten staan. Echter voordat je gaat planten is het goed om bij de gemeente na te vragen hoe het precies zit. Weet je niet waar de erfgrens zit dan kan je je dit navragen bij het Kadaster.

Hinder van een boom

Plant je niet zelf een boom, maar de buren en heb je het idee dat het niet goed gaat? Breng ze dan op de hoogte van de regels. Woon je net ergens en heb je last van een boom van de buren dan kan je bij het kadaster informatie opvragen hoe lang de boom er al staat. Want staat de boom er al meer dan twintig jaar dan kan je geen bezwaar meer maken. Na twee decennia verjaart de verplichting om de boom te kappen of te verplaatsen.

Zo zit het

Een boom mag je dus altijd in je tuin planten als je voldoet aan de regel dat hij minimaal twee meter van de erfgrens wordt geplant. Soms maakt een gemeente een uitzondering. Hou je niet genoeg afstand aan en de buren zijn het er niet mee eens dan ben je verplicht om de boom te verplaatsen of te kappen. Maar staat de boom er langer dan twintig jaar en toon je dat aan dan mag hij blijven staan.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven