Bossch advocatenkantoor maakt van pand ‘clubhuis’ voor ondernemers

Een clubhuis voor ondernemende Bosschenaren, dat moet het nieuwe onderkomen van advocatenkantoor Banning worden. Het kantoor is onlangs verhuisd naar het voormalige Paleis van Justitie en wordt nu gerenoveerd. De renovatie is middels video’s te volgen op kantoorwebsite.

Delen:

Bossch advocatenkantoor maakt van pand ‘clubhuis’ voor ondernemers - Mr. online
Het oude Paleis van Justitie van Den Bosch, tegenwoordig het kantoor van Banning Advocaten

In 1999 verhuisde de rechtbank en het gerechtshof van ‘s-Hertogenbosch van de Spinhuiswal – met uitzicht op natuurgebied Het Bossche Broek – naar het Paleiskwartier in de binnenstad. Het pand werd daarna tijdelijk (en deels) gebruikt door de Open Universiteit, maar toen deze vertrok, kwam het helemaal leeg te staan.

Renovatie

Een ontwikkelaar kocht het pand en verhuurt het sinds enkele jaren aan Banning Advocaten, het grootste advocatenkantoor (42 advocaten) van Den Bosch, dat voorheen in een modern pand zat – op het Paleiskwartier. Die huur liep af, zegt managing partner Jan-Willem de Tombe, en er moest een nieuw onderkomen worden gevonden. Toen kwam het oude gerechtshof in beeld, dat nu volledig wordt gerenoveerd. De renovatie van dit rijksmonument is via de kantoorwebsite en YouTube te volgen: in vier afleveringen wordt het hele traject in beeld gebracht. Aan het woord komen architecten, de ontwikkelaar, de aannemer, onderhoudsadviseurs, de directeur van het dakbedrijf (’20.000 nieuwe dakpannen’), adviseur erfgoed, een voormalig vicepresident en De Tombe van Banning – een kantoor dat ook een vestiging in Amsterdam en Singapore heeft. De eerste twee afleveringen zijn nu te zien: over de aanloop en de geschiedenis van het pand, en de verbouwing van de buitenkant. De volgende afleveringen gaan over de renovatie van de binnenkant en de opening.

Stamppot

In aflevering 1 loopt oud-vicepresident van het hof Alfred Roosmale Nepveu weer eens door het gebouw, en zegt dat hij een ‘tijdcapsule’ binnentreedt. Op de eerste en tweede etage zat vroeger de rechtbank, op de begane grond het hof – daar kwamen rechtbankmedewerkers nooit, “dat was een andere planeet”. Vanuit Roosmale Nepveu’s werkkamer, waar hij strafvonnissen schreef, waren de geluiden van het Huis van Bewaring – aan de achterkant van het Paleis – goed te horen: “Je wist waarvoor je het deed.” Hij kon zelfs ruiken wat de gevangenen te eten kregen. “Was dat worteltjesstamppot, dan gaan ze vast wel bekennen, zeiden we altijd. Dat vonden ze namelijk niet lekker.” Plan is wel om het huis van bewaring en het cellencomplex te slopen om er een hotel neer te zetten.

Bossche Zuidas

Het oude pand ligt aan de Bossche ‘Zuidas’ en moet net zo levendig worden als de Amsterdamse. Het moet méér worden dan een kantoor, de openbare functie die het ooit had moet worden teruggegeven aan de stad, aldus De Tombe in de video: voor buurtbewoners, ondernemers en de politiek. Hij en de Banning-medewerkers werken stug door terwijl er flink wordt gezaagd en getimmerd. Het duurt nog tot februari 2022 voordat het kantoor annex clubhuis voor ondernemend Den Bosch kan worden geopend.

De video’s kunnen hier worden bekeken: de geschiedenis en de renovatie van de buitenkant.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven