Boudewijn van Eijck over studentencultuur en sportdocumentaires

Mr. van de week is Boudewijn van Eijck, strafrechtadvocaat bij Sjöcrona Van Stigt Advocaten te Rotterdam. Daarnaast adviseert hij al tien jaar studentenverenigingen over onder meer cultuurverandering.

Delen:

Van Eijck-cad3f19d

Wat dacht u toen u recent het nieuws hoorde over de seksistische leuzen bij het Amsterdamsch Studenten Corps, het zoveelste geruchtmakende incident bij een studentenvereniging?
“Ik las de berichtgeving erover pas op het moment dat veel leden zelf al hadden gezegd dat dit helemaal verkeerd was. En toen dacht ik: dat is de beste manier om cultuurveranderingen teweeg te brengen.”

U bent al langer raadgever bij studentencorpora. Merkt u dat de situatie de afgelopen jaren is verbeterd?
“Het is zeker aan het verbeteren, omdat het besef dat het anders moet enorm is gegroeid. De ene vereniging is daar verder in dan de andere, maar de verenigingen waar ik zicht op heb, zijn er allemaal intensief mee bezig.”

Wat is – zonder uw verdienmodel uit de doeken te doen – het belangrijkste advies dat u de verenigingen doorgaans meegeeft?
“Neem de tijd voor veranderingen, grijp adequaat in in geval van incidenten maar vooral: zorg ervoor dat elk jaar de nieuwe leden met de aangepaste cultuur worden opgevoed en vraag de ouderejaars daar in de huizen en disputen een bijdrage aan te leveren.”

Hoe bent u vanuit uw carrière als advocaat in het ‘studentenleven’ beland?
“Elke advocaat heeft per definitie een studentenleven gehad. Ik dus ook en vanuit die periode komt men dan via via bij ons kantoor uit omdat wij zo’n duidelijk strafrechtelijk profiel hebben voor zaken die buiten het klassieke strafrecht liggen.”

In uw werkend leven lijken ernst en luchtigheid zich af te wisselen. In 2020 nam u de verdediging op zich van een van de MH17-verdachten, én maakte u een documentaire over wielrennen. Is een dergelijke balans belangrijk voor u?
“De advocatuur is een heel formele wereld en ik vind het prettig om bij tijd en wijle met andere activiteiten – zoals het maken van een documentaire over de Giro D’Italia (Amore Infinito) – daar even uit te stappen. Tegelijkertijd vergen het maken van een documentaire en het voeren van een strafproces bepaalde vaardigheden die je over en weer kan benutten.”

Zou u, als u kon teruggaan in de tijd, opnieuw zo’n loodzware zaak aannemen?
“Deze vraag moet niet alleen aan mij worden gesteld maar ook aan mijn kantoorgenoot Sabine ten Doesschate met wie ik deze zaak behandel en het team van medewerkers zonder wie dit niet mogelijk was geweest. Aangezien in deze zaak alles samenkomt wat wij over en weer tot nu toe in alle jaren hebben meegemaakt, zou ik het alleen willen overwegen als we de ruimte hebben om weer zo’n team te formeren.”

Welk boek las u het laatst?
“Ik heb de afgelopen jaren zoveel aan dossiers moeten lezen dat ik niet echt de rust heb om in mijn vrije tijd regelmatig een boek te lezen. Het laatst door mij gelezen boek van een paar jaar geleden was Patria. Een indrukwekkend verhaal over het twee bevriende families die tijdens de E.T.A. periode in Baskenland uit elkaar groeien.”

Als u het voor het zeggen had…
“Als ik het voor het zeggen had, zou ik eens goed gaan analyseren hoe de mobiliteit op de arbeidsmarkt tijdens COVID is verlopen, om van daaruit een oplossing te bedenken voor alle personeelstekorten. Ik begrijp werkelijk niet waarom de regering daar niet het voortouw in neemt.”

Welke documentaire zou u graag nog maken?
“Ik heb een hele lijst liggen met een grote diversiteit aan onderwerpen waarvan sport een heel belangrijke is. Om er twee andere uit te pikken: een documentaire over het leven van de Nederlandse schrijver Godfried Bomans. Zijn beheersing van de Nederlandse taal was fascinerend en dat combineerde hij met een geweldig gevoel voor humor. Het is mooi dat nog eens in documentairevorm aan Nederland te laten zien. Daarnaast zou ik aan de hand van een aansprekende strafzaak in beeld willen brengen hoe het er werkelijk aan toegaat tijdens zo’n proces, hoe alle betrokken partijen te werk gaan en welke strategie ze volgen. In de vaak vluchtige berichtgeving over de grote strafprocessen komt dat nauwelijks aan bod.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven