Mr. van de week

Charlotte Pavillon over consumentenbescherming

Mr. van de week is Charlotte Pavillon, hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag 5 maart sprak zij haar oratie uit over sancties in het consumentenrecht.

Welke schendingen van consumentenrechten komen vaak voor? Wat doen bedrijven dan verkeerd?
De kleine lettertjes zijn vaak een probleem, vooral als zij eenzijdig door een bedrijf zijn opgesteld. Hierin wordt de consument vaak op onredelijke wijze benadeeld. Daarnaast komen veel oneerlijke handelspraktijken voor: consumenten worden misleid over hun rechten of over de kenmerken van een product. Of zij worden onder druk gezet, denk aan de recente aandacht van de Autoriteit Consument en Markt voor agressieve incassopraktijken.

Worden bedrijven die consumentenrechten onvoldoende in acht nemen wel op een juiste manier gesanctioneerd?
Dat is inderdaad de vraag. Het effect van de thans opgelegde sancties zou nader moeten worden onderzocht. Ook in relatie tot andere handhavingsinstrumenten. Feit is dat oneerlijke bedingen en handelspraktijken veel voorkomen, ik vergelijk ze graag met de Hydra van Lerna.

Wat heeft dat te maken met een ‘goede’ sanctie?
Herakles doodde de Hydra door steeds, als er een kop werd afgehakt, de hals dicht te schroeien met een fakkel zodat er geen kop meer kon uitgroeien. Een sanctie moet doeltreffend, afschrikwekkend en evenredig zijn. Een goede sanctie is een sanctie die aan alle drie vereisten voldoet. Een hanteerbare sanctie die een einde maakt aan de overtreding, preventief werkt maar niet verder gaat dan nodig.

Wie moet eigenlijk sanctioneren? Toezichthouders of rechters?
Beide zijn essentieel voor de handhaving van het consumentenrecht en zouden hun inspanningen ook meer op elkaar kunnen afstemmen.

Als u het voor het zeggen had dan…
Zou er meer geld moeten uitgaan naar de handhaving van het consumentenrecht, dat is dus zowel naar de toezichthouder als naar de rechtspraak. Dit betaalt zich terug.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
Ik vond de oratie heel bijzonder en ga daar nog een tijdje van genieten. Dan ga ik weer op zoek naar een nieuw hoogtepunt.

Wat of wie is voor u een bron van inspiratie?
Simone Veil bewonder ik. Om vele redenen: zij overleefde de holocaust, legaliseerde abortus in Frankrijk en was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement. Zij is in Nice geboren, een stad waarmee ik een bijzondere band heb. Ik ging er naar school en mijn ouders wonen er nog steeds.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Dat vind ik een lastige vraag. Dankzij social media (Twitter, LinkedIn) is wat ‘ik denk’ dat interessant is voor de buitenwereld al bekend.

Liefhebber van het Franse chanson, of een andere muzikale voorkeur?
Jazeker, ik ben een groot fan van het Franse chanson en van Franse popmuziek in het algemeen. Michel Sardou en Mylène Farmer zijn van jongs af aan favoriet.

Welk boek las u het laatst?
Gisteravond met mijn kinderen: Een huis voor Harry, het prentenboek van het jaar, over een verdwaalde kat. Een aanrader. De laatste roman die ik las is D’autres vies que la mienne van Emmanuel Carrère, na een tip van professor Vanessa Mak (UvT), over een Franse rechter die niets liever wilde dan de consument beschermen tegen kredietinstellingen. Fictie en werkelijkheid komen bijeen daar waar Carrère de achtergrond schetst van het Cofidis-arrest, een van de eerste arresten over de ambtshalve toepassing van consumentenrecht.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Als het voor korte tijd is, met Emmanuel Macron. Ik ben heel benieuwd hoe hij het heeft ervaren om op 39-jarige leeftijd president van Frankrijk te worden. Ook zou ik graag met hem over Europa willen praten en de verhouding tussen Frankrijk en Nederland. Als ik voor langere tijd word opgesloten, dan graag met mijn man, waarmee ik al ruim 21 jaar lief en leed deel.

Lees meer over de studententijd van Charlotte Pavillon.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand