Claimen en uitkeringen ontvangen: het proces van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Als ondernemer kun je veel baat hebben bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ondanks dat een AOV pas na 2026 verplicht wordt, zijn er veel ondernemers die hem nu al afsluiten. Dit komt doordat je hiermee verzekerd bent van inkomsten als je arbeidsongeschikt raakt. Het is alleen wel handig om te weten wat je moet doen als het daadwerkelijk zover komt. Om jou hier een handje bij te helpen, leggen we je in deze tekst uit hoe het proces van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen werkt. Hierdoor weet je straks alles over claimen en uitkeringen.

Delen:

Wat doe je als je arbeidsongeschikt bent?

Ben je ernstig ziek of betrokken geweest bij een (bedrijfs)ongeval? Dan kun je misschien langere tijd niet meer werken. In dat geval ben je arbeidsongeschikt. Als het de eerste keer is dat jou dit overkomt, weet je misschien niet precies wat je moet doen. Om te beginnen neem je contact op met de verzekeraar waarbij je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Tegenwoordig kun je hier online een melding van maken, waardoor je er weinig moeite voor hoeft te doen.

Nadat jij gemeld hebt dat je arbeidsongeschikt bent, neemt de verzekeraar zo snel mogelijk telefonisch contact met je op. Ze willen weten hoe het met je gaat en wat er precies aan de hand is. Ook zijn ze benieuwd hoe ze jou snel en goed kunnen helpen. Geef altijd zo eerlijk en volledig mogelijk antwoord. Het proces verloopt dan een stuk sneller, waardoor alles hopelijk binnen de kortste keren geregeld is.

Mate van arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld

Voordat een verzekeraar daadwerkelijk geld uitkeert, willen zij eerst weten in welke mate er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Dit doen zij door te beoordelen in hoeverre je door de ziekte of het ongeval niet meer in staat bent om werk binnen een specifiek beroep of bedrijf uit te oefenen. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt altijd uitgedrukt in een percentage. Bij de meeste verzekeraars moet je minimaal 25 procent arbeidsongeschikt zijn om in aanmerking te komen voor een uitkering.

Hoeveel geld krijg je?

Als je arbeidsongeschikt bent, wil je ongetwijfeld ook weten hoeveel geld je ontvangt. Dit hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid en het verzekerde bedrag waar je bij het afsluiten van de verzekering voor gekozen hebt. Word je voor 50 procent arbeidsongeschikt verklaard en heb je per maand 3000 euro verzekerd? Dan keert je verzekeraar je elke maand 1500 euro uit.

Je krijgt niet direct een uitkering

Je denkt misschien dat je direct een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent, maar dit is niet het geval. Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je namelijk te maken met wachttijd. Dit is de benaming voor de periode die je met eigen geld moet overbruggen als je arbeidsongeschikt bent. Bereken daarom altijd eerst hoe lang je het zonder uitkering uit kunt zingen voordat je een wachttijd kiest.

Hoe zit het met een WGA-verzekering?

Heb je personeel in dienst? Dan is de kans groot dat je ook een WGA-verzekering hebt. Als een van je werknemers gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, kun je hier een beroep op doen. Net als voor een AOV geldt ook voor een WGA-verzekering dat jij je hiervoor tot de verzekeraar richten waarbij je deze verzekering hebt afgesloten. De WGA-uitkering die je als werkgever verplicht moet betalen aan een werknemer in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA), wordt dan vergoed door je verzekeraar.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven