Gefeliciteerd met uw ranking op de eerste plaats, als ‘associate to watch’ bij de Global Market Leaders van Chambers. Wat houdt dat eigenlijk precies in?
“Het is een erkenning voor het feit dat mijn inzet op het gebied van Business & Human Rights positief is opgevallen bij mijn cliënten en peers. Ze zien mij als een van de beste associates ter wereld op dit gebied. Een mooie erkenning voor mij, maar vooral ook voor het belang dat we hieraan hechten bij Pels Rijcken.”
Kunt u aangeven hoe die beoordeling tot stand is gekomen?
“Dit gebeurt naar aanleiding van zogenoemde submissions; een overzicht van relevante zaken die je moet aanleveren bij Chambers. Men spreekt ook met cliënten en vakgenoten. De ranking gaat dus over hun positieve reacties, en de mooie zaken die ik heb mogen doen. Dat maakt het zo leuk.”
U heeft een bijzondere belangstelling voor Business & Human Rights. Waarom?
“Ik heb een sterk geloof in de universele mensenrechten. In Nederland vinden we het normaal dat iedereen recht heeft op een minimumloon en veilige arbeidsomstandigheden. Maar dat is lang niet overal vanzelfsprekend. In ons land is ook niet alles perfect. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de loonkloof. Het is een goede ontwikkeling dat er meer aandacht is voor dergelijke omstandigheden, binnen en buiten de landsgrenzen.”
Deelt uw clientèle dat geloof met u?
“Ik zie dat mijn eigen cliënten een enorme drive hebben om hun zaken zo goed mogelijk in te richten, op een manier die recht doet aan de mens en de wereld. Ik ga deze nieuwe uitdagingen graag met hen aan. Het doel is de gezamenlijke idealen toe te passen in de praktijk.”
Kunt u hiervan voorbeelden noemen?
“Ik doe regelmatig zaken op het gebied van gelijke behandeling en werkgeversaansprakelijkheid, in het kader van Business & Human Rights. Ook adviseer ik cliënten als onderdeel van een team van specialisten. Onze cliënten helpen we zich voor te bereiden op nieuwe Europese wetgeving, zoals de corporate sustainability due diligence directive (CSDDD), en over de toepassing van de UN Guiding Principles (UNGP).”
Dat is veel nieuwe kennis voor een advocaat om zich mee te kunnen profileren?
“Pels Rijcken heeft al veel expertise op gebied van milieu- en mensenrechten, en heeft altijd het belang ingezien van dit ontwikkelende rechtsgebied. Dit gaf mij de ruimte om mijn voorliefde hiervoor tot uiting te brengen, en dat bracht mij uiteindelijk deze prachtige ranking.”
Spannend, zo’n nieuw rechtsgebied? Wat gebeurt er allemaal?
“Het is inderdaad een betrekkelijk nieuw rechtsgebied, dat toch ook alweer jaren in beweging is. De regelgeving omtrent duurzaamheidsrapportering door ondernemingen is in de loop der jaren uitgebreid. De komende jaren komen er verordeningen aan over duurzame batterijen en ontbossing, en een richtlijn over loontransparantie. Op dit moment wordt er in Europa een voorstel behandeld met als doel om producten die met dwangarbeid zijn gemaakt te weren van de markt.”
Hoe staat het er in Nederland voor?
“De Tweede Kamer is in ons land bezig met een initiatiefwetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen. In de rechtspraak zien we dat er steeds meer zaken op het gebied van Business & Human rights worden gevoerd.”
Even over die business en human rights in breder verband. Als u het voor het zeggen had in de wereld, dan…?
“Haha. Nou, dan zouden er geen (gewapende) conflicten meer zijn, dan zou klimaatverandering worden aangepakt, zou iedereen gelijke rechten en kansen krijgen, en zou iedereen een living wage verdienen, om maar ergens te beginnen.”
Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
“Er zijn verschillende hoogtepunten. Zoals de prachtige zaken die ik heb mogen voeren, het mogen spreken over gelijke behandeling op seminars, en mijn secondment naar een Engels advocatenkantoor.”
Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
“Zeker op het gebied van BHR (Business & Human Rights) is mijn collega Martijn Scheltema een bron van inspiratie en van onuitputtelijke kennis.”
Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
“Ik heb een gemengde afkomst; ik ben 75 procent Nederlands en de resterende 25 procent is half Indisch en half Ghanees. Het grootste deel is dus Nederlands, maar ik vind deze mengelmoes aan werelden heel bijzonder, omdat ik alle kanten van het Nederlandse kolonialisme in mij heb. Het werkt naar mijn idee ook door in mijn opvattingen, zoals het idee dat ieder mens gelijkwaardig is.”
Wat staat er op uw bucketlist?
“Nog veel meer van de wereld zien en een corgi!”
Welk boek las u het laatst?
“Klara and the sun van Kazuo Ishiguro.”
Met wie zou u op een onbewoond eiland willen zitten?
“Met mijn vriend.”