Clip Consultants: Het belang van het voeren van een financiële administratie

Het voeren van de financiële administratie binnen een digitale dossierapplicatie zoals CClaw, is binnen de advocatuur niet vanzelfsprekend. In dit blog vertel ik waarom het de moeite waard is om een integratie te overwegen.

Delen:

Voordelen van het voeren van een (gedeeltelijk) eigen boekhouding

Het is logisch dat veel kantoren hun financiële administratie uitbesteden. Handig want het kantoor kan zich hierdoor volledig richten op haar kernactiviteiten én de boekhouder werkt waarschijnlijk het prettigst in zijn of haar boekhoudpakket. Toch kan het voordelen hebben om zelf, gedeeltelijk, een boekhouding te voeren. Voordelen zoals;

  • U overziet uw eigen financiële administratie en hebt daardoor meer grip op alle financiële stuurinfo, zoals jaarrekeningen en winst-en-verliesrekeningen van dit jaar en voorgaande jaren;
  • U houdt overzicht in uw debiteurenadministratie, cashflow en nog te ontvangen bedragen;
  • Het uitdraaien van periodieke managementrapportages is in een handomdraai gedaan.

Praktijkverzoeken

Jaarlijks krijg ik verzoeken over de jaarafsluiting, grootboekrekeningen en resultatenrekening. Zodra ik vragen stel over de inhoud van die rapportages, of er controles gedaan zijn of andere zaken, dan wordt het meestal stil. Als een kantoor zelf de volledige controle heeft over de financiële administratie dan is er veel meer zicht op haar kantoorvoering. Hiermee voorkomt u vragen zoals;

  • Waarom sluiten mijn balans en die van de boekhouder niet aan?
  • Mijn omzetoverzicht sluit niet aan met de balans?
  • Waarom sluiten mijn BTW posten niet aan?

Wat is het voordeel om zelf de touwtjes wat meer in handen te nemen?

Wanneer uw boekhoudpakket geïntegreerd is met uw eigen dossierapplicatie, zorgt u ervoor dat uw dossiers altijd kloppen. De dossiers zijn hierbij leidend. Door tijdig uw dossiers aan te passen en te archiveren voorkomt u dat onderhanden werk rapportages – en daarbij de actuele winst-en-verliesrekening – vervuild raakt.

Doordat u (en uw boekhouder) uw financiële administratie bijhoudt vanuit uw eigen dossierapplicatie kunt u zelf in een handomdraai loepzuivere rapportages uitdraaien en gemaakte kosten kunnen direct op een dossier doorbelast worden. Is de behoefte van een boekhouder om liever in het eigen systeem te werken, zorg dan in ieder geval dat het op grootboekniveau aansluit. Zo voorkomen zowel u en uw boekhouder dat er nog openstaande postenlijsten overblijven na afsluiting van een dossier.

Ons advies: ga het gesprek met de accountant aan

De juiste keuze maakt u in samenspraak met uw boekhouder. Uiteindelijk draait het om het afwegen van de nadelen met de voordelen plus het voorkomen van onnodige financiële vragen door een efficiënte integratie met een boekhoudpakket. Gebruikt u CClaw, neemt u dan ook contact op met ons. Samen bespreken we de meest efficiënte en beste manier voor uw kantoor.

Lees de extra voordelen van het belang van het voeren van een financiële administratie op clipconsultants.nl.

Auteur: Nancy van Doren Consultant en Support Clip Consultants

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven