Commissie: ‘Geen uitlatingen van antisemitisme’

De Commissie Corstens die heeft onderzocht of de geruchten over antisemitisme binnen de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden gegrond zijn, heeft voor zulke uitlatingen geen enkele aanwijzingen gevonden. Dat geldt ook voor hoogleraar Paul Cliteur, zo meldt de Leidse universiteit op basis van het onderzoeksrapport.

Delen:

Commissie Geen uitlatingen van antisemitisme
Fotobijschrift: Kamerlingh Onnes Gebouw, in gebruik bij de Leidse rechtenfaculteit (foto: Chris van Houts)

De driekoppige externe commissie onder leiding van voormalig Hoge Raad-president Geert Corstens werd begin december aangesteld. Aanleiding was een toenemende kritiek op hoogleraar Cliteur, die tot eind november senator was van Forum voor Democratie en destijds promotor en mentor was van FVD-oprichter Thierry Baudet.

Veel onrust

Cliteur zou onvoldoende afstand hebben genomen van antisemitische geluiden binnen de partij, wat tot veel onrust leidde onder studenten en medewerkers van de universiteit.

Cliteur zelf wees de beschuldigingen van de hand en zei ervan overtuigd te zijn dat het onderzoek niets aan het licht zal brengen. De commissie onderschrijft dat nu in het rapport, na gesprekken met 27 (oud-)promovendi en (oud-)medewerkers van de universiteit.

Aangetast

De Commissie Corstens komt tot de “heldere en ondubbelzinnige conclusie” dat – afgezien van een mogelijk voorval in 2008 – voor zover zij heeft kunnen vaststellen, nooit sprake is geweest van antisemitische uitlatingen binnen de Afdeling. [..] Nu eveneens is vast komt te staan dat de leiding van de Afdeling, noch Prof. Cliteur noch Prof. Dr. A. Ellian, op de hoogte is gesteld van het mogelijk voorval [..], valt de leiding van de Afdeling hierin niets te verwijten.” En hiermee is “ten onrechte het aanzien van de Afdeling en daarmee ook dat van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Universiteit Leiden aangetast.”

Vertrouwen herstellen

Bestuursvoorzitter Carel Stolker is blij met de uitkomst van het onderzoeksrapport, dat donderdag 28 januari aan het college van bestuur van de Universiteit Leiden is overhandigd en waarop op Twitter al veel reacties zijn gekomen. “Door het rapport zijn de zorgen over deze geruchten over antisemitisme weggenomen. Dat is heel belangrijk: allereerst voor de betrokken hoogleraar en de medewerkers van de afdeling, maar natuurlijk ook voor de medewerkers en studenten van de faculteit en van de universiteit. We gaan nu, samen met het faculteitsbestuur, meteen in gesprek met medewerkers en studenten van de afdeling en van de andere afdelingen van de faculteit om de rust en het vertrouwen in elkaar te herstellen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven