Commissie: Lelystad beste plek voor nieuwe ‘bunker’

Lelystad is de beste locatie voor de bouw van een nieuwe extra beveiligde rechtbank. Dat stelt de commissie die in opdracht van het kabinet en de Raad voor de rechtspraak onderzoek deed naar een nieuwe plek waar risicozittingen kunnen worden gehouden.

Delen:

Depositphotos_333714456_s-2019-33712e39
beeld: Depositphotos

Vorige zomer werd al bekend dat er een zwaarbeveiligde rechtbank in Vlissingen komt. Deze maakt deel uit van een justitieel complex, dat verder onder meer een penitentiaire inrichting huisvest. De Zeeuwse ‘Law Delta’ is een compensatie voor de begin 2020 afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen.

Verouderd

Op dit moment vinden veel grote strafprocessen plaats in De Bunker in Amsterdam-Osdorp. Maar het zwaarbeveiligde pand is verouderd en is vanwege de toename van het aantal grote zaken aan vervanging toe. Daarom is het kabinet op zoek naar een nieuwe locatie en werd de ‘Commissie hoog beveiligde zittingslocatie ten noorden van de grote rivieren’ ingesteld. Voorzitter is Harm Brouwer, oud-rechtbankpresident en oud-voorzitter van het College van procureurs-generaal.

Beste optie

De commissie sprak met partijen en organisaties die bij risicovolle strafzittingen betrokken zijn, zoals de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de advocatuur, vertegenwoordigers van slachtoffers en nabestaanden en de journalistiek. Ze bekeek een aantal mogelijke locaties en kwam tot de conclusie dat de bouw van een rechtbank in Lelystad, nabij de huidige gevangenis, de beste optie is.

Buiten stedelijk gebied

Doorslaggevend voor deze keuze zijn de mogelijkheden voor het beheersbaar maken van de veiligheidsrisico’s (de locatie ligt buiten stedelijk gebied) en de nabijheid van de penitentiaire inrichting Lelystad. Daar zijn cellen die gebruikt kunnen worden om gedetineerden tijdens een proces te laten overnachten. Ook speelt mee dat de betreffende grond al bezit is van het Rijksvastgoedbedrijf.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) zal het advies samen met betrokken instanties nader bestuderen. Verwacht wordt dat hij de Tweede Kamer na de zomer over de uitkomsten daarvan zal berichten.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven