Veilig overnachten in justitiedelta Zeeland

De kogel is door de kerk: er komt in Vlissingen een justitieel complex met een gevangenis en een zwaarbeveiligde zittingslocatie. Plus een beveiligde overnachtingsmogelijkheid voor rechters, OM’ers en advocaten, zodat ze niet op en neer naar Zeeland hoeven.

Delen:

Depositphotos_154625046_s-2019 Vlissingen
Vlissingen (foto: Depositphotos)

De provincie Zeeland en het kabinet zijn het eens geworden over een compensatiepakket voor de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. Delen van het pakket, waarover Bernard Wientjes als speciaal adviseur van het kabinet met de Zeeuwen onderhandelde, waren de afgelopen weken al uitgelekt.

Kenniscentrum

Het kabinet gaat de komende jaren 650 miljoen euro investeren in Zeeland. Een van de onderdelen van het pakket is wat Wientjes in zijn rapport Wind in de zeilen de ‘Law Delta’ noemt. In Vlissingen, op het terrein waar de marinierskazerne had zullen komen, zal een justitieel complex verrijzen met een extra beveiligde rechtbanklocatie voor zittingen ten zuiden van de grote rivieren en een penitentiaire inrichting met meerdere regimes (waaronder een extra beveiligde inrichting). Daarnaast komt er een strategisch kenniscentrum georganiseerde ondermijnende criminaliteit, waar ook Zeeland met zijn havens mee te maken heeft. Voor rechters, officieren van justitie en advocaten die “rondom zittingen naar Vlissingen komen en daar moeten kunnen overnachten en werken” wordt een beveiligd verblijf opgetrokken.

Imago

Volgens Wientjes wordt Vlissingen met deze justitiedelta “een belangrijke uitvalsbasis voor het opsporen, vervolgen en berechten van zware criminaliteit in het zuiden van het land en ontstaat een juridisch cluster dat een belangrijke schakel vormt tussen Vlissingen en landelijk justitiële organisaties”. Het idee voor de gevangenis is overigens tot nu toe niet met veel enthousiasme ontvangen door de Zeeuwen, ze zijn bang voor het imago van Zeeland.

Snellere treinverbinding

Andere onderdelen van het compensatieplan zijn onder meer een kenniscentrum dat zich richt op voedsel, water en energie, een huisartsenopleiding en een regionaal gezondheidscentrum. Ook wordt een snellere treinverbinding opgezet naar de Randstad, Brabant en Vlaanderen.
De verwachting is dat de investeringen op termijn zo’n duizend banen zullen opleveren.

Zeeuwse Meesters

In een opiniestuk in NRC zeggen drie Zeeuwse juristen dat de term ‘Law Delta’ hen hoop geeft. Niet zozeer vanwege het beoogde justitiecomplex in Vlissingen, maar omdat ze hopen dat er óók ruimte zal komen voor initiatieven die de toegang tot het recht voor de Zeeuwen vergroten. De juridische netwerkorganisatie Zeeuwse Meesters beijvert zich daar al langer voor. Sinds de herziening van de gerechtelijke kaart  is sprake van verschraling van het rechtsbedrijf in Zeeland (zie ook het artikel ‘Zeeland wil geen juridische uithoek zijn’ op mr-online). De hoofdvestiging van de rechtbank West-Brabant-Zeeland zit in Breda, de drie kantongerechten zijn verdwenen (kantonzaken zijn nu gecentreerd in Middelburg) en het kantoor van het Openbaar Ministerie in Middelburg is dicht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven