Consumentenrecht & de rol van een consumentenrecht advocaat

Het is goed om te weten dat consumentenrecht in het leven is geroepen om consumenten te beschermen. Het consumentenrecht regelt in principe de regels en afspraken tussen consumenten en bedrijven. Er zijn een heleboel regels opgesteld die speciaal zijn gemaakt voor consumenten die iets kopen of verkopen bij bedrijven. Zowel bedrijven als consumenten weten op deze manier wat hun rechten en plichten zijn wanneer ze met elkaar zakendoen. Wil je er graag meer over weten? Lees hier verder!

Delen:

De basis van consumentenrecht

Het consumentenrecht is best wel breed en is daarom ook verdeeld over een aantal wetten. Het komt bijvoorbeeld terug in het Burgerlijk Wetboek, de colportagewet, de privacywet (AVG) en de Telecommunicatiewet. Er mag in geen enkel geval worden afgeweken van het consumentenrecht en daardoor wordt het ook gezien als “dwingend recht”. In juridische termen is een consument een individu dat uit zichzelf handelt en niet vanuit zijn of haar beroep. Het gaat hierbij dus om het persoonlijke gebruik van een product of een dienst en dus NIET om commercieel te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een woningeigenaar die een inductie kookplaat beschermer koopt voor in de keuken. Een rechtspersoon wordt niet als consument gezien, dus alleen natuurlijke personen hebben hiermee te maken.

Het doel van consumentenrecht

In principe is het consumentenrecht in het leven geroepen om de “zwakkere partij”, de consument dus, te beschermen wanneer er een overeenkomst wordt gesloten. Het is overduidelijk dat bedrijven vaak meer kennis en ervaring hebben dan de doorsnee consument. De regels die in het consumentenrecht terugkomen bieden consumenten daarom extra bescherming. Dit recht is niet volledig ontstaan in Nederland, maar is eerder voortgevloeid uit de regelgeving van de Europese Unie.

Hoe consumenten beschermd worden

Er zijn verschillende manieren waarop het consumentenrecht bescherming biedt aan consumenten. Ten eerste hebben we de bedenktermijn. Hiermee kan de consument zijn aankoop van bijvoorbeeld een spatscherm keuken ongedaan maken binnen een bepaalde periode. Daarnaast heb je de schriftelijkheidsvereiste. Deze is relevant voor dingen die telefonisch worden gekocht, maar ook voor energiecontracten en andere abonnementen. Er zijn een aantal verplichtingen waar bedrijven aan moeten voldoen. Zij moeten volgens de wet namelijk altijd volledige en correcte informatie geven over hun producten en diensten, de totale kosten, de manier van betalen, alle leveringsvoorwaarden maar ook wat er moet gebeuren als

iets niet aan de verwachtingen voldoet. Neem als voorbeeld een koopovereenkomst. Hierbij worden bepaalde garantietermijnen ingezet waarbinnen bepaalde gebreken verholpen moeten worden. Er staan ook dingen in waarbij consumenten niet hoeven te bewijzen dat een product gebreken heeft wanneer het binnen een bepaalde periode kapot is geraakt.

Wat doet een consumentenrecht advocaat?

Consumentenrecht advocaten zijn in het leven geroepen om de rechten van consumenten te behartigen en ervoor te zorgen dat het consumentenrecht ook wordt nageleefd. Zij geven bijvoorbeeld juridisch advies aan consumenten, maar bemiddelen ook wanneer er geschillen zijn en vertegenwoordigen de consument in juridische procedures. Ook kijken ze naar contracten en controleren ze of deze goed zijn en of het consumentenrecht daadwerkelijk wordt nageleefd. Tot slot adviseren ze ook over schadevergoedingen en doen ze hun best om de rechten van de consument te beschermen bij het maken van transacties. Consumentenrecht is dus erg belangrijk en de advocaten die in dit vakgebied opereren zorgen ervoor dat de wetten en regels worden nageleefd.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven