Controverse over afblazen advocatenstaking na ‘Dekker-miljoenen’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
advocatenstaking
Foto: Mr

Heeft de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) voor zijn beurt gesproken door de advocatenstakingen van 2020 af te blazen na toezeggingen van minister Dekker? Ja, vindt een aantal advocaten binnen het College van Afgevaardigden onder aanvoering van Ben Beelaard (Beelaard Breedveld Advocaten): “U heeft gezorgd voor verdeeldheid binnen de balie, terwijl we eenheid nodig hebben.”

Algemeen deken Johan Rijlaarsdam ging daar tijdens de vergadering van 10 december tegenin: “We kunnen een staking die we niet hebben uitgeroepen niet afgelasten, en dat hebben we ook niet gedaan.”

Specialisatieverenigingen

De controverse draait om de reactie van de Algemene Raad op overbruggingsmaatregel die minister Dekker (voor Rechtsbescherming) half november bekendmaakte. De minister maakt voor de komende twee jaar 73 miljoen euro extra vrij voor de gesubsidieerde rechtsbijstand, waardoor sociaal advocaten in 2020 er € 10,88 per toevoegingspunt bij krijgen. In 2021 gaat het tarief nog eens omhoog met € 1,50.

In een nieuwsbericht op de eigen website meldde de NOvA: “Dit maakt dat wat de NOvA betreft de voor begin 2020 aangekondigde piketacties en van de baan zijn.” Rijlaarsdam zei tijdens de vergadering van 10 december dat dit standpunt is afgestemd met de voorzitters van de specialisatieverenigingen die dit vervolgens hebben voorgelegd aan hun besturen. “Die zaten ook op onze lijn.” Dat laat volgens de algemeen deken onverlet dat advocaten hun staking toch kunnen doorzetten. “Wij hebben niet alle advocaten in de tas.” Dat bleek op 15 november toen een groot aantal advocaten liet weten toch te gaan staken in januari 2020.

Snelheid geboden

Volgens de algemeen deken was snelheid geboden toen minister Dekker half november met zijn overbruggingsmaatregel kwam. “Deze zaken gaan snel, we moesten toeslaan voordat het te laat was.” Rijlaarsdam zegt dat de Algemene Raad genoeg heeft gedaan om de achterban (‘ook de initiatoren van de actie’) te betrekken bij het besluit om positief te reageren op de handreiking van de minister.

AR-lid Bernard de Leest (portefeuillehouder rechtsbijstand) zei dat de NOvA weer aan tafel gaat met de minister. “Maar we zijn er nog lang niet. Het tarief per punt is omhooggegaan, maar het aantal punten zelf moet ook omhoog. We blijven daarover in gesprek met minister Dekker, en we blijven zelf ook met plannen komen voor het stelsel.”

Leermoment

CvA-lid Ben Beelaard bleef achter met onvrede over de gang van zaken en vroeg zich af of de kwestie voor de Algemene Raad een leermoment is geweest, en aanleiding tot zelfreflectie. Hij bestreed dat de Algemene Raad de achterban afdoende heeft geconsulteerd. “In de appgroep van betrokken advocaten is geen bericht verschenen van de Algemene Raad. Ik hoorde Bernard de Leest op Radio 1 zeggen dat de acties werden afgeblazen. Dat moet voortaan beter.”

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top