Meer geld voor rechtsbijstand, advocaten blijven morren

Delen:

Foto: Pixabay

Ondanks de eerdere verzekering dat er geen cent extra zou komen voor de rechtsbijstand, heeft minister Sander Dekker (voor Rechtsbescherming) nu toch de portemonnee getrokken: de sociale advocatuur krijgt er de komende twee jaar 36,5 miljoen euro bij per jaar. Het tarief voor sociaal advocaten stijgt vanaf 1 januari 2020 met € 10,88 per toevoegingspunt.

De toevoegingsadvocaten krijgen een toelage van bijna 11 euro over de eerste 1500 punten. Daarmee stijgt het inkomen van de sociaal advocaten feitelijk met 10 procent, zegt de bewindsman.

De minister en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) zeggen dat daarmee de aangekondigde advocatenstakingen in de eerste twee weken van 2020 van de baan zijn, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak. Onder strafrechtadvocaten is veel gemor over het standpunt van de NOvA en de NVSA.  NVSA-leden als Anno Huisman (Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters) en Sidney Smeets (Spong Advocaten) eisen op Twitter dat de NVSA de leden consulteert.

Overbruggen

De minister neemt deze stap om de tijd van het huidige stelsel naar een nieuw systeem van rechtsbijstand te overbruggen. “Een korte termijnoplossing om zicht te houden op de lange termijn oplossing,” zei Dekker tijdens een informeel persgesprek na afloop van de Ministerraad waarin groen licht werd gegeven voor de extra uitgaven.

Keihard nodig

Tijdens het Algemeen Overleg van 7 november hield Dekker nog zijn poot stijf: geen extra geld voor de advocatuur. Maar de aangekondigde staking en de financiële problemen van advocatenkantoren brachten hem op andere gedachten. “De samenwerking met de advocatuur stokte,” aldus de bewindsman. “De nood van nu stond een lange termijnoplossing in de weg. We hebben advocaten keihard nodig. Voor hun bijdrage aan de rechtsstaat maar ook om mee te denken over een beter stelsel van rechtsbijstand.”

Kopje koffie

De NOvA heeft voorafgaand aan Prinsjesdag al aangedrongen op een overbruggingsmaatregel. Toen de minister dat weigerde, is de NOvA opgestapt bij het Topberaad (het overleg over gefinancierde rechtsbijstand) en zijn diverse acties aangekondigd. Het omslagpunt in de discussie kwam voor Dekker na het Algemeen Overleg, waar veel advocaten boos wegliepen. De minister en algemeen deken Johan Rijlaarsdam (Nederlandse Orde van Advocaten) spraken af samen een kopje koffie te drinken. Die koffie deed kennelijk wonderen, want in het daaropvolgende weekend werden, in de woorden van Dekker ‘een aantal horden genomen’. Toen ook minister Hoekstra (Financiën) en de fractievoorzitters akkoord gingen, kon Dekker zijn plan door de Ministerraad loodsen.

Onnodige procedures

De minister gelooft nog steeds in zijn plannen voor de herziening van het stelsel van rechtsbijstand. Die komen neer op het geven van laagdrempelig juridisch advies en het terugdringen van onnodige procedures. Dekker denkt dat de inkomens van toevoegingsadvocaten daardoor met 10 tot 20 procent kunnen stijgen. Wel zullen er minder advocaten functioneren binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. “En ik heb de indruk dat de NOvA veel elementen van onze plannen steunt.”

Van de benodigde 73 miljoen euro is 45 miljoen toegevoegd aan de begroting van Justitie en Veiligheid. 15 Miljoen is afkomstig uit de voorziene onderuitputting van het budget voor rechtsbijstand (omdat er minder een beroep op wordt gedaan) en de overige 13 miljoen wordt ingepast in het meerjarige programmabudget voor de stelselherziening.

NVSA is blij

Dekker heeft er alle vertrouwen in dat het verzet van de advocatuur tegen een stelselherziening voorlopig van de baan is. “De algemeen deken Johan Rijlaarsdam heeft overleg gehad met de specialisatieverenigingen, en die steunen dit.” Dat wordt bevestigd in een persbericht op de website van de NOvA. Onder advocaten is wisselend gereageerd op het besluit van Dekker. De NVSA en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) zijn blij met de 73 miljoen. Voorzitter Jeroen Soeteman van de NVSA meldt: “Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is blij dat Sander Dekker de grootste financiële nood binnen gefinancierde rechtsbijstand heeft weggenomen.” Zijn NVSJA-collega Joren Veldheer is ook content: “De NVJS  is blij dat Dekker de komende 2 jaar 73 miljoen extra ter beschikking zal stellen voor gefinancierde rechtsbijstand. Het noodverband is gelegd, nu de fundering. We blijven er bovenop zitten!”

Gemor in de achterban

Maar er is ook gemor in de achterban van deze specialisatieverenigingen. Anno Huisman twittert: “Gezien de wisselende en hevige reacties op het extra budget voor rechtsbijstand ben ik het eens met het voorstel om de NVSA-leden te consulteren. Eensgezindheid en een goed mandaat zijn belangrijk, anders is actie respectievelijk overleg zinloos.” Zijn collega Bart Nooitgedagt (De Roos & Pen Advocaten) kondigt aan: “Ik blijf staken in januari. Hypocriete bende, we buigen niet voor een fooi.” Ook Sidney Smeets (Spong Advocaten) is ontevreden: “Verdeel en heers. Na lang overleg met Sander Dekker meldde de NOvA deze week zonder enig overleg dat #ikpiketnietlanger niet door zou gaan. Heel dom.”

 

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven