Corona zorgt voor kaalslag in de rechtspleging

Delen:

Leeg Kantoor
Foto: Depositphotos

De juridische sector neemt, net als de hele Nederlandse samenleving, ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus. Rechtbanken en andere rechterlijke colleges gaan in elk geval tot 6 april dicht, gevangenen mogen geen bezoek meer ontvangen en advocatenkantoren laten hun mensen thuiswerken.

Hoewel de gerechten vanaf dinsdag 17 maart worden gesloten, gaan urgente zaken gaan wel door. Dit zijn zaken waar een rechterlijke beslissing niet achterwege kan blijven omdat deze raakt aan de rechten van verdachten of rechtzoekenden.

Faillissementen

Voorbeelden van urgente zaken zijn zaken over de voorgeleidingen of hechtenis van verdachten, faillissementen, zittingen rond verplichte zorg en/of zorgmachtigingen en urgente familiezaken zoals uithuisplaatsingen of ondertoezichtstelling. Waar mogelijk zullen deze rechtszaken plaatsvinden met gebruikmaking van videoconference of telefonisch horen. Publiek is niet meer welkom bij zittingen.

In een persverklaring noemt het Openbaar Ministerie het besluit van de Rechtspraak “een ingrijpend, maar begrijpelijk besluit.” Het OM draait zoveel mogelijk gewoon door maar neemt wel maatregelen tegen het coronavirus. Bijeenkomsten van vier of meer personen kunnen alleen doorgaan bij operationele noodzakelijkheid. Het OM concentreert zich op die taken die in ieder geval doorgang moeten vinden, en waar mogelijk gaan ook de andere reguliere werkzaamheden door. Zaken die in elk geval doorgaan zijn: de inzet van officieren van justitie bij lopende urgente strafzaken, voorgeleidingen, pro forma zittingen (verlenging voorlopige hechtenis), verlenging van TBS en het instellen hoger beroep of cassatie na uitspraken van de rechter.

Rolzittingen

De zittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden vanaf dinsdag 17 maart afgelast. Urgente zaken gaan wel door, zoals bepaalde vreemdelingenzaken en de voorlopige voorzieningen met veel spoed. De Raad van State, inclusief de Afdeling advisering, werkt gewoon door. Het gebouw is gesloten voor het publiek.

Bij de Hoge Raad gaan de administratieve rolzittingen op dinsdag (straf) en vrijdag (civiel en belasting) wel gewoon door. Verder heeft de Hoge Raad besloten om alle sociale evenementen in ieder geval tot 6 april te annuleren.

De meeste zittingen van de vier Raden van Discipline zullen de komende weken geen doorgang kunnen vinden. Het Europese Hof van Justitie en het Gerecht hebben alle hoorzittingen voor de volgende weken uitgesteld. Het personeel werkt thuis.

Voedselbank

Vorige week werd al bekend dat veel advocatenkantoren hun personeel hebben gevraagd om vanuit huis te werken. Allen & Overy Nederland hanteert bijvoorbeeld een weekendrooster. Het kantoor is open maar het personeel werkt in principe thuis. Het advocatenkantoor heeft de Voedselbank blij kunnen maken met de voorraden van het bedrijfsrestaurant.

Ook bij het Rotterdamse advocatenkantoor Ploum werken de medewerkers zo veel mogelijk vanuit huis. “Het werk kan gewoon doorgaan omdat onze dossiers en werkprocedures gedigitaliseerd zijn. Fysieke vergaderingen worden zoveel mogelijk vervangen door elektronische alternatieven,” laat Ploum weten in een persbericht. Alle kantoorevenementen in maart en april zijn geannuleerd of verzet. Ook veel notarissen werken vanuit huis, zoals de mensen van Heuvelrug Notarissen, met kantoren in Driebergen-Rijsenburg, Wijk bij Duurstede, Doorn en Leersum. De kantoren in Driebergen-Rijsenburg en Wijk bij Duurstede zijn alleen op afspraak geopend.

Deurwaarders krijgen eveneens te maken met corona. De deurwaarders van Jongejan Wisseborn, met vestigingen in Groningen en Harderwijk, reiken de exploten alleen nog uit in een gesloten envelop  waarbij zij geen contact hebben met de geadresseerde of eventuele huisgenoten. Het deurwaarderskantoor wijst erop dat deze werkwijze is toegestaan op basis van artikel 47 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Een deel van de medewerkers werkt thuis, een ander deel verspreid over de kantoren.

Skype

Omdat gedetineerden vanaf zaterdag 14 maart geen bezoek meer mogen ontvangen, verruimt de Dienst Justitiële Inrichtingen de mogelijkheden voor telefonisch contact, waar mogelijk via Skype. Alleen het bezoek dat noodzakelijk is voor de rechtsgang kan doorgaan. Als het contact met de advocaten niet mogelijk is met digitale hulpmiddelen, is de advocaat wel welkom. Jongeren in een Justitiële Jeugdinrichting mogen nog wel bezoek ontvangen van hun ouders of wettelijk verzorgers.

Waar mogelijk zullen gedetineerden zittingen bijwonen via een beeldverbinding vanuit de gevangenis. Alle verloven van gedetineerden, tbs-gestelden en jeugdigen zijn opgeschort. Gedetineerden in het laatste deel van hun straf, die het grootste deel van de tijd buiten de gevangenismuren doorbrengen om te werken en alleen ’s avonds binnen slapen, kunnen tijdelijk thuis slapen. De maatregelen zullen in ieder geval tot en met 31 maart duren. Daarna zal bekeken worden of zij verlengd moeten worden.

Geen besmettingen

Op dit moment zijn er nog geen besmettingen in de inrichtingen geconstateerd, maar de DJI bereidt zich daar wel op voor. Besmette gedetineerden kunnen worden geïsoleerd in hun cel en er liggen draaiboeken klaar om dagprogramma’s aan te passen of andere maatregelen te nemen wanneer een besmetting zich voordoet.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven