Criminele organisatie niet alleen voor doorgewinterde misdadigers

Niet alleen volwassenen die op grote schaal in wapens handelen, drugs smokkelen of miljoenen witwassen kunnen lid zijn van een criminele organisatie. Ook 14-jarige jochies kunnen daaraan deelnemen, oordeelde de rechtbank Den Haag.

Delen:

Criminele organisatie niet alleen bedoeld voor doorgewinterde misdadigers - Mr. online
Foto: Depositphotos

Op 28 juli deed de jeugdkamer van de Haagse rechtbank uitspraak in strafzaken van vijftien jonge verdachten. De minderjarige jongens – de meeste waren 14 of 15 toen ze de strafbare feiten begingen – hadden zich schuldig gemaakt aan afdreiging door sextortion en witwassen, en deelname aan een criminele organisatie. Dat laatste omdat zij bewust met elkaar samenwerkten. Zij brachten elkaar de fijne kneepjes bij, maakten reclame voor elkaars valse chataccounts en lieten hun bankrekening gebruiken om betalingen op te doen. Ieder kreeg een deel van de opbrengst.

Naaktfoto’s

De politie in Leiden ontdekte in 2019 grootschalige oplichting en afpersing op internet. De verdachten creëerden valse accounts en zochten op (dating)sites als Badoo en Omegle contact met potentiële slachtoffers. Die werden tegen betaling naaktfoto’s en filmpjes beloofd of een afspraakje voor een seksdate. De foto’s en filmpjes werden echter niet geleverd en de afspraakjes gingen nooit door. Ook werden de veelal minderjarige slachtoffers verleid om een naaktfoto van zichzelf op te sturen. Als ze dat deden, werd meteen gedreigd de foto op internet openbaar te maken of die toe te sturen aan familie en vrienden. Alleen voor geld wilden de afdreigers afzien van openbaarmaking.

Jeugddetentie

Hoewel het Openbaar Ministerie inzette op zware straffen, zwakte de rechtbank dat af. Reden: de zaken lagen veel te lang op de plank. Juist voor jongeren is het belangrijk, aldus de rechtbank, dat zij snel worden berecht, om hen te leren dat zulk gedrag niet kan worden getolereerd. De straffen variëren van jeugddetentie van 108 dagen tot 50 uur werkstraf.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven