“Dit is de eerste crowdfundingcampagne van het platform”, vertelt het platform, dat zich met name richt op sociale rechtvaardigheid en dit jaar door mediabedrijf INNOVATE werd uitgeroepen tot een van de vijf innovatiefste studentenstartups van Nederland. “De Faunabescherming hoopt een eerste bedrag van 12.000 euro op te halen om de start van haar rechtszaak tegen Koning Willem-Alexander te financieren.”
Het platform legt uit: “Kroondomein Het Loo werd in 1956 door Koningin Wilhelmina aan het Nederlandse volk geschonken. Toen werd bepaald dat het natuurgebied ten minste 358 dagen per jaar voor het publiek toegankelijk moest zijn, waarbij de bescherming beperkt bleef tot slechts één hectare. Maar de huidige koninklijke familie heeft, tegen de regels in, elk jaar van 15 september tot 25 december het hele gebied afgesloten om ongestoord te kunnen jagen op het landgoed van het paleis, en tegelijkertijd een subsidie voor het beheer ontvangen van 4,7 miljoen euro over de afgelopen vijf jaar. De regering heeft jarenlang ontwijkende antwoorden gegeven op Kamervragen over de sluiting van Kroondomein Het Loo, met een beroep op de ‘persoonlijke levenssfeer’ van de koning en ‘onafhankelijke overwegingen’, enzovoorts. Pas op 8 september jl. stuurde minister Schouten van LNV een brief aan de Kamer waarin hij meedeelde dat de subsidie ‘voortaan’ volgens de geldende wettelijke regels aan de Kroon zal worden verstrekt.”
Niko Koffeman, voorzitter van De Faunabescherming, zegt hierover: “De jachtpartijen met koninklijke jachtgasten zijn niet alleen niet meer van deze tijd, maar
ook nadrukkelijk in strijd met de wettelijke voorwaarden voor het ontvangen van de beheerssubsidie. Enige zelfbeheersing zou de koning sieren.”
De Faunabescherming zal voor de rechter eisen dat de kroon 25 procent van de jaarlijkse subsidie over de afgelopen vijf jaar terugbetaalt, gelijk aan de tijd dat het publiek buitengesloten is geweest van het kroondomein, oftewel ongeveer 1,2 miljoen euro. “We zijn er zeker van dat we met de ondersteuning van LegalCrowd de crowdfunding bij elkaar kunnen krijgen om onze zaak door te zetten”, aldus de penningmeester van De Faunabescherming. De bijdragen die LegalCrowd voor de campagne ontvangt, zullen in hun geheel worden gebruikt om de juridische procedure te bekostigen. “Mocht het totaal opgehaalde bedrag hoger zijn dan de kosten van de rechtszaak, dan krijgen donateurs de keuze of hun bijdrage kan worden toegevoegd aan de reserves van De Faunabescherming om specifiek
andere procedures ter bescherming van in het wild levende dieren te financieren, zoals het strijden tegen het verlenen van jachtvergunningen door overheid en gemeenten, of als een bedrag ineens kan worden teruggestort.”
Gabriel Poltorak, medeoprichter van LegalCrowd, zegt: “LegalCrowd is opgericht om mensen in staat te stellen samen te komen en juridische stappen te steunen voor sociale rechtvaardigheid en de strijd tegen onder meer klimaatverandering, sociale ongelijkheid en privacy, wanneer bedrijven en overheden verzuimen op te treden en het voor de meeste individuen of organisaties onmogelijk zou zijn om deze juridische stappen zelf te financieren. De door de Faunabescherming voorgestelde zaak tegen het misbruik van het koninklijk voorrecht is precies het soort situatie waarin burgers hun stem kunnen laten horen in de rechtbank door middel van crowdfunding. We hopen dat dit slechts het begin is van een reeks acties via het LegalCrowd platform die sociaal activisme zullen omzetten in economische en politieke verandering.”
LegalCrowd is een initiatief van UvA rechtenstudenten Joost Jansen en Gabriel Poltorak.