Dé advocaat bestaat niet

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Dé advocaat bestaat niet

Het beeld van de advocaat die in zijn vrijetijd met zijn neus in de boeken zit, sigaren rookt en de herenclub bezoekt is achterhaald. De advocaat van nu is zonder toga een maatje bij de hardloopclub. Om maar een voorbeeld te noemen. 

Het beeld wijzigde al enigszins toen strafadvocaten in talkshows op televisie verschenen, en Het Parool wijdde vorig jaar een artikel aan de Zuidasadvocaat, waarin niet alleen de reis naar een mooie baan werd genoemd als je er als jonkie stage mocht lopen, maar ook de diversiteit aan de orde kwam. De dames dus.

Een flink aantal jaren geleden werd op initiatief van een groep vrouwelijke partners van de grote kantoren een leiderschapsprogramma voor vrouwelijke advocaten opgezet met als doel de doorstroming naar de top een boost te geven.

Of dat gelukt is, laten we hier in het midden, maar het zijn dus duidelijk niet alleen heren die de scepter zwaaien. Dat wàs het klassieke beeld. Inmiddels verschijnen vrouwelijke advocaten ook op televisie. Spreken ze in actualiteitenprogramma’s. De advocaat van nu compleet met stijlvolle laptoptas dames, is zeker ook een vrouw.

Beeld van de klassieke advocaat is achterhaald

Tweede beeld van de advocaat, zeker als het om die Zuidas gaat: de cokesnuivende, alcoholistische advocaat in een Porsche zoals het Parool deze typeert. Deze zal vast bestaan, zo wordt in het artikel gemeld. ‘Maar meestal treft u ‘s avonds in het blinkende ledlicht van de Zuidas intelligente, hardwerkende mensen aan.’

Kortom; het beeld van de klassieke advocaat met deftige MYOMY tas vol dossiers en wat al niet meer, is achterhaald. Het beeld van de advocaat die het leven alleen maar volhoudt door af en toe een pilletje te slikken idemdito.

De advocaat houdt het vol door in zijn vrijetijd te gaan hardlopen, te surfen of kickboksen. Dat is een meer realistisch beeld. Aan het einde van een lange werkdag gaat de laptoptas aan de kant en wordt de Micmagbags tas gepakt, en wordt er vooral gesport. Advocaat ben je misschien voor altijd, maar zeker niet ieder uur van de dag.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl