De Clercq schakelt chatbot in voor Wwft-check

Als eerste kantoor laat De Clercq Advocaten Notariaat het toetsen van potentiële cliënten in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) voortaan doen door een compliance chatbot.

Delen:

Depositphotos_192281106_S-f7a64cd6
beeld: Depositphotos

De chatbot van MyCodi – genaamd Codi – zal alle benodigde informatie omtrent antiwitwaswetgeving geautomatiseerd verzamelen. Het menselijke element verdwijnt, waardoor geen enkele vraag meer kan worden ‘vergeten’. De automatisering van het proces moet leiden tot meer snelheid, minder fouten en complete informatie.

Risicoanalyse

MyCodi organiseert een chatsessie met mogelijke cliënten. Zij moeten vervolgens vragen beantwoorden die de chatbot hun stelt. De chatbot herkent situaties waarin een verhoogd risico bestaat op witwassen en past in dergelijke situaties de vraagstelling automatisch aan. Als dat nodig is, wordt een dieper onderzoek gedaan. Op deze manier worden alle gegevens verzameld, waarna Codi zelfstandig een risicoanalyse uitvoert en een compleet Wwft-dossier voor De Clercq produceert. De laatste handeling, de beoordeling van het dossier, moet nog wel door de advocaten en van De Clercq worden uitgevoerd.

Klantvriendelijk

Notaris Janbert Heemstra is enthousiast over de chatbot. Dat het vergaren van de benodigde gegevens hiermee op klantvriendelijke en efficiënte wijze kan noemt hij een “groot pluspunt”. Ook “cliënten ervaren de chatsessie positief en als een waardevolle toevoeging”, zegt Natascha van Duuren, managing partner van De Clercq. Bovendien vindt zij dat de chatbot past bij het bedrijfsdoel om in te zetten op het gebruik van legal tech: technologie die juridische dienstverlening versimpelt of automatiseert.

Naleving Wwft schiet tekort

Eerder deze week werd bekend dat een flink deel van de Nederlandse notariskantoren de naleving van de Wwft niet op orde heeft. Bij een kwart tot een derde schiet controle op witwaspraktijken tekort, terwijl notariskantoren juist een poortwachtersfunctie hebben in de bestrijding van witwassing. Ook blijkt dat het regelmatig schort aan het verplicht gestelde Wwft-risicobeleid. Een gedeeltelijke verklaring hiervoor kan worden gevonden in de recorddrukte van de afgelopen jaren in het notariaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven