Forse daling aantal gepasseerde akten in het notariaat

Notarissen passeerden in het eerste kwartaal van 2022 vijf procent minder akten dan in dezelfde periode vorig jaar. En in vergelijking met het laatste kwartaal van afgelopen jaar zijn het er zelfs zijn bijna zeventien procent minder.

Delen:

Depositphotos_250574664_S-7ce4b83a
foto: Depositphotos

Het afgelopen kwartaal zijn volgens cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) 467.149 akten gepasseerd, tegenover 492.322 een jaar eerder. Worden de cijfers vergeleken met de direct voorafgaande periode, dan zijn de verschillen zelfs nog groter. In het laatste kwartaal van 2021 werden namelijk 560.139 akten gepasseerd (een verschil van 16,6 procent).

Woningmarkt

De KNB noemt de woningmarkt als “grote boosdoener” voor de verschillen. Notarissen passeerden maar liefst twintig procent minder leveringsakten in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021. Het aantal hypotheekakten daalde met zes procent ook aanzienlijk, tot een totaal van 110.083.

Meer (levens)testamenten

Daar tegenover staat wel een lichte stijging in het familierecht. Het aantal testamenten nam met twee procent toe tot 77.880 en het aantal levenstestamenten is ten opzichte van begin 2021 met haast zestien procent gestegen.
De cijfers in de ondernemingspraktijk zijn nagenoeg hetzelfde gebleven.

Topdrukte in 2021

Het eerste kwartaal van 2021 werd gekenmerkt door door topdrukte in het notariaat. Toen zorgde aanpassing van de tarieven voor overdrachtsbelasting ervoor dat een recordaantal akten werd gepasseerd. Ook in 2020 steeg het aantal akten in het notariaat al tot recordhoogte. De grote groei van de afgelopen jaren nuanceert de huidige cijfers wel wat.
Bij de huidige daling valt overigens wel een kanttekening te plaatsen volgens de KNB: hypotheekadviseurs rapporteerden het afgelopen half jaar voortdurend over een stijging van het aantal aanvragen. Deze golf is vooralsnog niet terug te zien in het aantal hypotheekakten, maar wie weet spoelt ze later nog aan bij de vastgoedpraktijk. De verwachtingen hierover zijn verdeeld, blijkt uit onderzoek van de KNB onder (kandidaat-)notarissen. 46 procent van de respondenten verwacht weinig verandering, terwijl 22 procent – ondanks de moeilijke woningmarkt – een stijging voorziet en ruim 31 procent een afname verwacht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven