De huidige regelgeving omtrent crypto in Europa

Europa is volgens het laatste nieuws het knooppunt geworden voor wetgevende initiatieven die gericht zijn op het opzetten van een veilig en transparant kader voor digitale activa. De meest recente Europese cryptoregels omvatten een verscheidenheid aan initiatieven die gericht zijn op het reguleren van het hele crypto-ecosysteem in de regio.

Delen:

De Markets in Crypto Assets (MiCA)-verordening springt eruit als een cruciaal onderdeel hiervan. Het uitgebreide regelgevingssysteem van MiCA is gericht op het creëren van een gunstige omgeving voor de groei van cryptomarkten en het beschermen van de belangen van investeerders en gebruikers.

De omgeving onderging ook aanzienlijke veranderingen tijdens de plenaire vergadering van de FATF (Financial Action Task Force) in juni 2023, toen nieuwe normen werden vrijgegeven om de problemen aan te pakken waarmee virtuele activa en dienstverleners worden geconfronteerd. De belofte van de FATF om maatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering te versterken, onderstreept de wereldwijde reikwijdte van het crypto regelgevingslandschap. Bovendien is de Travel Rule Regulation van 2023 naar voren gekomen als een belangrijk instrument om de transparantie en verantwoordingsplicht bij cryptotransacties te vergroten, waarbij virtuele activa dienstverleners worden verplicht om belangrijke begunstigdeninformatie te verstrekken. Deze regelgevende prestaties samen zijn klaar om de toekomst van cryptovaluta in Europa en daarbuiten te bepalen.

Het Europese standpunt over cryptocurrency

De EU-aanpak van cryptovalutaregulering is volgens de experts van Blockchain Stories gericht op het aanmoedigen van innovatie en het beschermen van gebruikers te midden van een veelbelovend maar problematisch landschap van cryptoactiva. Hoewel de EU de aantrekkingskracht van gedecentraliseerde transacties begrijpt, erkent ze ook de noodzaak van nieuwe wetten om de aanzienlijke risico’s die hiermee gepaard gaan, te beheren. Om de financiële stabiliteit te verbeteren en consumenten te beschermen, heeft de EU regels ontwikkeld voor openbare aanbiedingen van crypto-activa. Deze regels omvatten openheid, openbaarmaking, autorisatie en toezicht op transacties. De wetgeving is er ook op gericht om de impact van energie-intensieve cryptovaluta’s op het milieu te beperken door grote dienstverleners te verplichten hun energieverbruik openbaar te maken.

Daarnaast wil de EU het witwassen van geld en de financiering van terrorisme stoppen door het traceren en identificeren van overboekingen toe te staan, wat zou helpen illegale activiteiten met crypto-activa te stoppen. Coördinatie van belastingmethoden wordt ook aanbevolen om een eerlijke behandeling van kleine handelaren en transacties te garanderen. De EU erkent de belofte van stablecoins als een stabieler betalingssysteem, hoewel er mogelijke zorgen zijn die moeten worden aangepakt. Deze crypto kopen om in de toekomst als betalingsmethode te gebruiken, is dus mogelijk een optie in Europa. Over het geheel genomen bereikt de wetgevende aanpak van de EU ten aanzien van cryptovaluta een evenwicht tussen het ondersteunen van technologische doorbraken en het beheersen van gevaren, wat resulteert in een veilige en transparante omgeving voor crypto-activa in de hele regio.

MiCA-verordening

Met de goedkeuring van de MiCA-verordening, die nu wettelijk is aangenomen door het Europees Parlement, bereikte de Europese Unie (EU) in oktober 2022 een belangrijke beleidsmijlpaal. Deze baanbrekende wetgeving stelt ‘s werelds eerste complete regelgevingskader voor crypto-activa vast.

De primaire doelen van MiCA zijn het beschermen van consumenten en investeerders, het handhaven van financiële stabiliteit en het stimuleren van innovatie in de snelgroeiende crypto-industrie. De regel zal naar verwachting van kracht worden tussen medio 2024 en begin 2025, waardoor Europa een aantrekkelijke en goed gereguleerde bestemming wordt voor cryptocurrency-handel.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven