Letters to a Law Student van Nicholas McBride
Dit is een verzameling ‘brieven’ aan een fictieve student over hoe het is om rechten te studeren, en geeft een basisuitleg van het rechtssysteem. De nadruk ligt op hoe je effectief kunt studeren. McBride geeft allerlei verstandige en nuttige adviezen, van algemene onderwerpen zoals hoeveel werk je zou moeten doen, tot specifiekere zaken zoals het maken van aantekeningen over een casus. Hoewel de student waarnaar in dit boek wordt verwezen fictief is, zijn de brieven in werkelijkheid gericht aan alle toekomstige rechtenstudenten. Hierdoor passen ze perfect bij een functie op deze lijst.
About Law van Tony Honoré
About Law is waarschijnlijk de meest basale introductie tot de juridische sector die je kunt krijgen. Tony Honoré is een gerenommeerd juridisch academicus, die erin is geslaagd zijn kennis te condenseren tot een introductie tot de wet die zowel eenvoudig als interessant is. Hij bespreekt allerlei onderwerpen, waaronder het doel van de wet, hoe het werkt (in simpele bewoordingen), en een basisintroductie tot het rechtssysteem. Het wordt sterk aangeraden om dit boek te lezen, zelfs als je liever de hele dag dice slots speelt. Het is een kort boek, maar tegen de tijd dat je het uit hebt, weet je veel meer dan toen je begon.
To Kill a Mockingbird van Harper Lee
Het eerste fictieboek, Lee’s roman gaat over racisme en de maatschappij in de jaren 30 in Amerika. Net als Bleak House is het een klassieker op zichzelf. De specifieke relevantie voor rechtenstudenten is dat het hoofdpersonage, Atticus Finch, een advocaat is die belast is met de verdediging van een man die door iedereen wordt gemeden. Finch vertegenwoordigt de juridische idealen van rechtvaardigheid en gelijkheid, en het boek is een geweldige bron van inspiratie voor degenen die zich afvragen waarom de wet belangrijk is, en waarom rechten beschermd moeten worden. Juridische helden – zelfs fictieve! – herinneren ons eraan waarom we de wet bestuderen.
Bleak House van Charles Dickens
Lezen moet interessant en nuttig zijn, dus hierbij het tweede fictieboek op de lijst! Dickens was waarschijnlijk een van de grootste verhalenvertellers die ooit heeft geleefd, en Bleak House wordt vaak aangehaald als zijn allerbeste werk. Het verhaal draait om een rechtszaak over een aantal testamenten, en het grootste deel ervan speelt zich af in de juridische gebieden van Londen. Het is niet alleen een van de beste boeken ooit geschreven, maar het is ook bijzonder relevant voor rechtenstudenten omdat het inzicht biedt in het karakter en de traditie van de juridische professie.
Learning the Law van Glanville Williams
Dit boek is vergelijkbaar met About Law, waar we het al eerder over hebben gehad, en geeft een iets gedetailleerdere uitleg van het rechtssysteem. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 2002, dus het is belangrijk om op te merken dat sommige passages nu wat verouderd zijn. Dat gezegd hebbende, hebben we het toch op de lijst gezet omdat het veel juridische basisprincipes duidelijk en gedetailleerd behandelt. Voor rechtenstudenten is Learning the Law dus een goede optie, mits je onthoudt dat het een ouder boek is.