De reden waarom veel advocaten en ook rechter een aktetas dragen

Heb jij jezelf weleens afgevraagd waarom met name advocaten en rechters een aktetas dragen en niet gewoon net als zoveel anderen een ‘normale’ schoudertas gebruiken om hun spullen in mee te kunnen nemen? Los van het feit dat de aktetas steeds populairder wordt en ook onder veel normaal kantoorpersoneel breeduit wordt gebruikt als tas om papierwerk en andere zaken in mee te nemen, is het met name een type tas die aan dit soort beroepen wordt gelinkt. Iets wat van vroeger uit natuurlijk zo is gegroeid en wat we nog altijd met elkaar associëren. Dat het geen toeval is, blijkt wel uit een aantal redenen die we graag in dit artikel met je willen bespreken. Daarbij kijken we ook naar de functionaliteit van deze en waar je bij aanschaf rekening mee moet houden.

Delen:

Praktische aspecten

De voornaamste reden waarom de aktetas vandaag de dag veel wordt gedragen door met name deze beroepsgroepen, is omdat ze op deze wijze gemakkelijk en overzichtelijk belangrijke documenten en andere benodigdheden mee kunnen nemen naar een vergadering of de rechtbank. Doordat deze tassen zijn ingedeeld met verschillende compartimenten, kunnen bijvoorbeeld verschillende strafzaken en daarbij horende documenten een stuk gemakkelijker en ook overzichtelijker worden meegenomen in de tas. Je kunt je wel voorstellen dat het niet handig is om alles op één grote stapel mee te moeten nemen, aangezien je dan het overzicht verliest. Daarbij hebben deze tassen ook het voordeel dat ze ruimte hebben voor bijvoorbeeld een laptop of tablet, iets wat in het huidige digitale tijdperk niet bepaald overbodig is. Dit geldt overigens voor zowel mannen als vrouwen. Alhoewel vrouwen naast de aktetas nog weleens een crossbody tas willen aanschaffen voor het meenemen van de telefoon, sleutels en andere kleinere spullen.

De symboliek van het dragen van een aktetas

Vanuit praktisch oogpunt is het inmiddels wel duidelijk waarom deze tas wordt gedragen door deze personen. Toch is dit niet de enige reden waarom de aktetas wordt gebruikt. Als we kijken naar het symbolische aspect, dan zien we dat het vooral symbool staat voor professionaliteit en autoriteit in de juridische wereld. Het geeft aan dat de persoon serieus en toegewijd is aan zijn of haar werk. Het is een teken van verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid, wat belangrijk is in het opbouwen van vertrouwen bij cliënten. Dit beeld is er natuurlijk nog steeds. Vooral wanneer we naar de wat formelere beroepen kijken, zoals een accountant, dan zien we dat het een heel verschil is of iemand een rugtas draagt of met een nette leren aktetas binnenkomt.

Tot slot

We kunnen wel stellen dat de aktetas zich de afgelopen jaren enorm heeft ontwikkeld als het gaat om de verschillende modellen die op de markt zijn gebracht. Waar we tot jaren geleden vooral zagen dat leren aktetassen gebruikt werden door met name advocaten en rechters, zien we steeds vaker dat er ook wat sportieve modellen op de markt worden gebracht, die ook populair zijn onder gros van het ‘normale’ kantoorpersoneel. Omdat het in sommige gevallen voor met name vrouwen wel handig kan zijn om bepaalde dingen bij de hand te hebben, is een telefoontasje leer voor dames geen overbodige luxe. Zo hoef je niet elke keer je tas mee te nemen, bijvoorbeeld als je naar een vergadering gaat, maar heb je wel je telefoon bij je

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven