De toekomst: advocaten met een VR-bril

Delen:

Hoe ziet de advocaat van de toekomst eruit? Betreden die met een VR-bril de rechtbank? Worden ze vervangen door een robot die juridische adviezen geeft? Daarover buigen rechtenstudenten zich tijdens het lustrumsymposium ‘The Future Lawyer’ van de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam.

De studievereniging wijdt haar lustrumsymposium (55 jaar) aan de invloed van technologie op het recht en de advocatuur. Doemdenkers zien de komst van robots en kunstmatige intelligentie op het recht als het einde van het werk van de jurist, terwijl de optimisten geloven dat het juist een nieuw tijdperk inluidt.

Farshida Zafar, projectleider Online Education & Innovation bij Erasmus School of Law en winnaar van de Techionista Award, ontwikkelde een digitale oefenrechtbank die is te betreden via een VR-bril. Hoewel dit bedacht is voor het onderwijs, is het toch denkbaar dat in de toekomst gevangenen in hun cel kunnen blijven en via een VR-bril de rechtszaal kunnen betreden. Ook advocaten kunnen het gebruiken, zodat ze niet meer van hot naar her moeten rijden om hun cliënten te vertegenwoordigen in de rechtbanken in heel Nederland.

Naast techleader Zafar is ondernemer Richard Kuijpers van smartrobot.solutions een van de sprekers. Hij gaat in op de mogelijkheden op het gebied van service door robots en wat dat betekent voor de toekomst van de advocatuur. Hij neemt een robot mee waarmee interactie mogelijk is. De studenten kunnen ondervinden hoe het is als in de toekomst een robot tegenover ze zit die advies geeft over hun juridische positie. Een derde spreker is Peter Kits, partner bij Deloitte Legal, gespecialiseerd in IT- en privacyrecht. Hij stuurt een groeiend team aan dat zich richt op databescherming.

Na het symposium kan er kennis worden gemaakt met nieuwe technologie in de vorm van een VR-bril en twee robots. Het symposium vindt plaats op donderdag 5 april (16.00 – 17.15 uur), CB-05 op Campus Woudestein, Rotterdam.

Filosoferen over de toekomst is een populaire bezigheid onder juristen. De Raad voor de rechtspraak deed het al in september 2017, in februari 2018 volgde een juridische uitgeverij en op 24 april is het de beurt aan Legal Valley.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven