De veiligheid van loondienst of toch voor jezelf beginnen?

Delen:

Veiligheid van loondienst of toch voor jezelf beginnen

Het is een vraag die velen van ons bezighoudt: kies je, als het op werk aankomt, voor veiligheid of vrijheid? Ofwel: blijf je in loondienst werken of ben je beter af als zzp’er? We zetten de belangrijkste overwegingen voor je op een rij, zodat je makkelijker kan beslissen of je die duik in het diepe gaat nemen.

Kleiner vangnet

Voor een baas werken heeft geruststellende zekerheden waar je als zelfstandig ondernemer simpelweg niet automatisch over beschikt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je bepaalde zaken zelf moet regelen en bekostigen, waaronder de broodnodige verzekeringen.

Denk aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee is de schade die je als zzp’er tijdens je werk veroorzaakt gedekt. Zoals per ongeluk een kop koffie morsen over de laptop van een klant. Of, erger nog, als iemand over je verlengsnoer struikelt en letsel oploopt. Met deze verzekering voorkom je dat je een torenhoge rekening uit eigen zak moet betalen en je bedrijf daarmee financieel in gevaar brengt.

Als ondernemer heb je een wisselend inkomen en kunnen opdrachten zomaar wegvallen. Daarom is het verstandig om een buffer te hebben. Daarnaast zorgt een slimme zzp’er ook voor een pensioenregeling én een financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid – in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Bij langdurige ziekte of tijdelijke arbeidsongeschiktheid (zoals een burn-out of zwangerschap) ben je namelijk zo door je spaarbuffer heen en kun je niet zomaar rekenen op bijstand.

Meer vrijheid

Waar loondienst veel zekerheid biedt, geeft ondernemen je meer vrijheid over je agenda. Ook kun je als zzp’er gebruik maken van allerlei fiscale voordelen. Zo is er onder andere de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, de MKB winstvrijstelling en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Bovendien mag je bepaalde zakelijke kosten en investeringen volledig of deels afschrijven en aftrekken van je winst. Hierdoor wordt je belastinglast lager en hou je meer van je inkomen over.

Beste van beide werelden

Soms is het geen kwestie van of-of maar van en-en. Misschien krijg je als zzp’er wel een parttime baan in loondienst aangeboden. Of werk je in loondienst en moet je, koste wat het kost, ook als ondernemer je ei kwijt kunnen. Beiden zijn prima te combineren. Dat blijkt ook uit cijfers van het CBS: in 2017 had meer dan de helft van alle zzp’ers een inkomen naast zijn eigen bedrijf.

Kortom: de duik in het diepe hoef je niet meteen te maken. Wellicht past parttime ondernemen met een vaste baan ernaast wel beter bij jouw situatie. Of kun je als zzp’er met een parttime baan wel prettiger ondernemen. Blijf in dit geval lekker van beide walletjes eten. Je kan altijd nog een van de twee achter je laten.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven