De vergeten jongensdroom van Adem Çatbaş (Pels Rijcken)

Delen:

Deze week is Adem Çatbaş starter van de week. Sinds kort mag hij zich beëdigd advocaat noemen. “Wanneer je de kans krijgt om met een rechter te sparren over zaken, dan merk je pas echt het verschil dat een advocaat kan maken.”

Adem Çatbaş (25) is op 30 augustus 2019 beëdigd als advocaat en werkt bij Pels Rijcken op de sectie Vastgoed. Hij heeft in 2019 de master Privaatrecht afgerond aan de Vrije Universiteit. In september 2019 is hij gestart met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Ik heb ontzettend lang getwijfeld over mijn keuze voor de advocatuur. Ik wist het eigenlijk pas zeker toen ik vorig jaar als buitengriffier zelf veel zittingen mocht bijwonen. Wanneer je de kans krijgt om met een rechter te sparren over zaken, dan merk je pas echt het verschil dat een advocaat kan maken. Ik kreeg laatst een pagina uit een vriendenboek toegezonden waar ik als  achtjarige al had opgeschreven dat ik advocaat wilde worden. Het is bijzonder dat deze vergeten jongensdroom nu toch werkelijkheid is geworden.

Heb je hier tijdens je studie rekening mee gehouden?
Een rode draad in mijn cv is de maatschappelijke betrokkenheid. Ik heb tijdens mijn studie veel vrijwilligerswerk gedaan, variërend van ervaringen op het gebied van het vreemdelingenrecht tot aan voorlichting geven over oorlog op basisscholen. Als rechtenstudent heb je veel keuze in je carrièrepad. Ik denk dat het daarom handig is om je zo breed mogelijk te oriënteren zodat je na het afstuderen weet wat je te wachten staat en je een beroep kiest dat het beste bij je past. Je studententijd biedt bij uitstek de kans om op een laagdrempelige manier te snuffelen aan verschillende mogelijkheden. Zo organiseert Pels Rijcken diverse activiteiten om kennis te maken, zoals een business course, stage of  kennismakingslunch. Ik nodig iedereen van harte uit om zich aan te melden voor een van deze  oriëntatiemogelijkheden.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Over twee weken heb ik mijn eerste kort geding in een dossier waar ik sinds mijn eerste werkdag aan werk. Het is ontzettend leerzaam en uitdagend om zelf verantwoordelijk te zijn voor een zaak en het eerste aanspreekpunt te zijn voor je cliënt. Het bijzondere aan het werk als advocaat is dat je met je eigen intellect en kennis partijen helpt en samen werkt aan het oplossen van problemen. Wanneer je door hard te werken en creatief na te denken de juiste oplossing voor een zaak hebt gevonden, geeft dat veel voldoening.

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Dan had ik meer risico’s genomen en meer ondernemerschap getoond naast mijn studie. Een van de gemiste kansen daarbij is dat mijn idee voor een bepaalde start-up later door iemand anders (met succes) is uitgevoerd. Zelfs het failliet gaan met mijn eigen start-up lijkt mij ontzettend leerzaam en een gemiste kans. Mochten er studenten zijn met een goed idee, dan wil ik hen zeker aanraden om daarmee aan de slag te gaan. Wees niet bang om te falen. De grootste innovaties van onze tijd zijn immers het gevolg van falen en weer opstaan.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Naast het zijn van een trotse eigenaar van een huis in Amsterdam en een goede advocaat, hoop ik over vijf jaar ook op maatschappelijk vlak mijn steentje bij te dragen aan mijn oude buurt. Ik ben zelf geboren en getogen in Amsterdam-West en heb daar in mijn omgeving veel potentie bij jongeren verloren zien gaan. Over vijf jaar hoop ik samen met anderen een platform neer te zetten waarbij deze jongeren zo vroeg mogelijk door verschillende mentors worden gecoacht. Graag wil ik met dat doel ook gebruik maken van dit interview om een oproep te doen aan andere young professionals en studenten om hierover te sparren.

Wat maakt jouw kantoor anders dan de andere kantoren in jouw optiek?
Pels Rijcken heeft natuurlijk een bijzondere praktijk omdat wij als kantoor van de landsadvocaat veel optreden voor de overheid. Daardoor werk je vaak aan zaken die het nieuws halen en het dagelijks leven beïnvloeden. Wat het werk voor mij als advocaat daarbij echt anders maakt dan bij andere grote kantoren, is dat ik in die zaken met meer politieke en bestuurlijke belangen rekening moet houden dan enkel de commerciële belangen van de cliënt. Tegelijkertijd hebben wij op de sectie Vastgoed ook veel commerciële partijen. Deze afwisselende praktijk leidt tot een steile leercurve voor mij als advocaat-stagiair en maakt het werk veelzijdig en uitdagend.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven