Dertig jaar cel voor twee verdachten wegens moord op Derk Wiersum

De twee verdachten Giërmo B. en Moreno B. zijn veroordeeld tot 30 jaar celstraf voor de moord op Derk Wiersum. De rechter acht bewezen dat Moreno B. (33) en Giërmo B. (37) samen verantwoordelijk zijn voor de moordaanslag op de advocaat in september 2019. Een van hen heeft Wiersum doodgeschoten, de ander bestuurde de vluchtauto. Het Openbaar Ministerie had eerder levenslang geëist tegen de twee verdachten.

Delen:

Gevangenis depositphotos (Klein)-f5a7946a
Foto: Depositphotos

Net als het OM kan de rechtbank niet vaststellen wie de schutter was, maar dat doet er volgens de rechtbank niet toe, omdat de moord op Wiersum grondig en langdurig is voorbereid. Er is volgens de rechter sprake van voorbedachte rade en dus moord. De liquidatie kon worden gepland doordat de dagelijkse routine van Wiersum in kaart werd gebracht. De alibi’s van beide mannen zijn niet sluitend, zegt de rechtbank.

“Giërmo B. en Moreno B. zijn betaald voor de moord op Wiersum. Het was een liquidatie, een huurmoord”, zegt de rechter. “Het is niet te bevatten hoe gruwelijk het voor de echtgenote van Wiersum is om haar partner badend in het bloed te zien liggen. Ze hebben Derk Wiersum zijn kostbaarste bezit afgenomen. Zijn leven.”

Alternatieve scenario’s

Volgens de rechter was het duidelijk de bedoeling van de schutter om Wiersum te doden. De rechtbank verwerpt de alternatieve scenario’s die de verdediging eerder schetste, zoals een uit de hand gelopen overval.

Wiersum was een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo. De hoofdverdachte is Ridouan Taghi.

Beide verdachten waren aanwezig bij het uitspreken van het vonnis de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam. Normaal gesproken is het voorlezen van de uitspraak zichtbaar voor iedereen, maar om veiligheidsredenen werd de rechter nu niet in beeld gebracht.

Getrokken wapen

Op 18 september 2019 rond 07.30 uur stapte Wiersum in zijn auto toen er een man met getrokken wapen op hem afkwam. Het wapen weigerde, waarop de advocaat uitstapte. Buiten de auto werd hij alsnog beschoten en minstens zes keer geraakt. Een schot in het hoofd was dodelijk.

Amsterdammer Giërmo B. werd twee weken later opgepakt toen hij op het punt stond naar Suriname te vertrekken. Rotterdammer Moreno B. werd in januari vorig jaar aangehouden. Het door het OM opgevoerde bewijs bestaat uit onder meer DNA-sporen en nauwkeurig in kaart gebrachte telefoonbewegingen. De advocaten van de twee verdachten noemden dit bewijs te mager en vroegen om vrijspraak.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven