Deurwaarders ruziën over concurrentieregels

Delen:

Onder deurwaarders is een conflict uitgebroken over de rol van investeerders in deurwaarderskantoren. De vereniging Deurwaarders Belangen Nu eist dat het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) actie ondernemen tegen deurwaarderskantoren die deels in eigendom zijn van incassobureaus en die tevens opdrachten krijgen van die bureaus.

Daardoor komt de onafhankelijkheid in gevaar en treedt concurrentievervalsing op, zegt bestuurslid Jacco van Lunteren van Deurwaarders Belangen Nu (DB.NU). Van Lunteren zegt met zeventien kantoren ongeveer een derde van de deurwaardersmarkt te vertegenwoordigen.

Wilbert van de Donk
Wilbert van de Donk. Foto KBvG.

Voorzitter Wilbert van de Donk van de KBvG verwerpt deze bezwaren. “Twee derde deel van de beroepsgroep stemde bestendig voor beide verordeningen. Dan houd je een derde over, en mijn vermoeden is dat die nu verzameld zijn in DB.NU.”  Directeur Marijke Kaptein van toezichthouder BFT zegt dat BFT wel degelijk toeziet op de onafhankelijkheid van deurwaarders.

Verstoring

Volgens de Verordening Onafhankelijkheid van de Gerechtsdeurwaarder mogen derden-eigenaren van deurwaarderskantoren hun eigen kantoren geen opdrachten geven omdat daardoor de onafhankelijkheid van de deurwaarder in gevaar komt. Met die regel wordt grootscheeps de hand gelicht, zegt Van Lunteren. “Dit leidt tot verstoring van het gelijke speelveld. Incassobureaus hebben veel meer speelruimte dan gerechtsdeurwaarders. Ze kunnen tarieven aanbieden op basis van no cure no pay, vorderingen kopen, voorschotten geven etc. Dat mag ik allemaal niet. Als dergelijke partijen mogen meedoen in aanbestedingsrondes, hebben ze daar substantieel voordeel van.” Hij noemt de situatie extra zuur voor de deurwaarderskantoren die hun situatie wel hebben aangepast aan de wettelijke eisen van 2010.

De verordening is goedgekeurd door de minister en is van kracht sinds 2010. Omdat veel KBvG-leden het niet eens waren met de beperking van het indirecte opdrachtgeverschap, heeft de KBvG een nieuwe verordening opgesteld met ruimere mogelijkheden voor externe financiers. Daar heeft de minister echter een streep door gezet. Tegen dat besluit heeft de KBvG vorig jaar vergeefs geprocedeerd, tot aan de Raad van State toe. “Dus nu handhaven,” vindt Van Lunteren.  Hij heeft het probleem aangekaart bij het Bureau Financieel Toezicht en bij de KBvG.

Lastige situatie

Voorzitter Wilbert van de Donk van de KBvG vraagt begrip voor de lastige situatie waarin het bestuur zich bevindt. “Velen vinden de verordening van 2010 niet goed. De minister niet, De ACM niet en twee derde van de deurwaarders ook niet. Toen de aangepaste verordening het niet haalde, moesten we terugvallen op de eerste verordening waar zoveel kritiek op is.”

Hij bevestigt dat de KBvG niet controleert of incassobureaus tevens eigenaar en opdrachtgever zijn. “Wij vinden namelijk dat dat wel moet kunnen. Het argument van de oneerlijke concurrentie snap ik niet. De gerechtsdeurwaarder die op een no cure no pay aanbesteding inschrijft, bestaat volgens mij niet.” De KBvG is met het ministerie van Veiligheid en Justitie in overleg over een nieuwe verordening.

Directeur Marijke Kaptein verzekert dat de onafhankelijkheid van deurwaarders een belangrijk thema is voor BFT. “Als je naar ons jaarplan kijkt, zie je dat de onafhankelijkheid van deurwaarders een regulier toezichtsonderwerp is. Dat pakken we sowieso op en het feit dat iemand ons daar een brief over schrijft, verandert daar niet zo veel aan.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven