Digitale zorg in opkomst

Digitale zorg is in opkomst. Artsenfederatie KNMG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd hebben inmiddels verschillende documenten uitgebracht over de (juridische) voetangels en klemmen bij het verlenen van digitale zorg.

Delen:

(foto: Depositphotos-Wavebreakmedia)

Steeds meer zorg wordt digitaal geleverd. Onder digitale zorg – ook wel e-Health genoemd – wordt verstaan de inzet van hedendaagse informatie- en communicatietechnologie (ICT) om de gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Digitale zorg biedt artsen de mogelijkheid om via de computer met patiënten te communiceren, informatie uit te wisselen en zelfs een diagnose op afstand te stellen. De gedachte is dat digitale zorg een bijdrage kan leveren aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg. Verder biedt e-Health voor patiënten de mogelijkheid om de regie meer in eigen hand te houden.

De artsenfederatie KNMG stimuleert, samen met andere zorgverleners, patiënten en zorgverzekeraars, het gebruik van e-Health. Speerpunten hierbij zijn: a) bewustwording van de mogelijkheden die e-Health biedt, b) uitbreiding van het verantwoord gebruik van e-Health en het inpassen van e-Health in de dagelijkse zorgpraktijk en c) stimuleren van verder onderzoek en verdere ontwikkeling op het gebied van e-Health.
De KNMG heeft een Handreiking Videoconsulten ontwikkeld die op veelgestelde vragen op dit terrein antwoord geeft.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft recent het document ‘Professionele digitale zorg vraagt van ziekenhuis steeds opnieuw evalueren en verbeteren’ uitgebracht, waarin de thema’s van het toetsingskader voor goede en veilige (digitale) zorg zijn geformuleerd. Veel gaat goed, aldus de IGJ, maar wat beter kan is onder meer het vaststellen van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. De manier van besluitvorming over e-Health is volgens de IGJ niet altijd inzichtelijk. Ook is niet altijd geregeld dat de juiste belanghebbenden en deskundigen op het juiste moment worden betrokken.
Ten slotte gebeurt volgens de IGJ ook het evalueren en het bijstellen van e-Healthbeleid soms nog onvoldoende. Uit al deze documenten blijkt dat digitale zorg sterk in opkomst is en dat e-Health vraagt om een nieuwe en alerte manier van (samen-) werken tussen zorginstellingen, zorgverleners én patiënten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven