Dineke de Groot: ‘Vertrouwen in de rechtspraak bevorderen’

Over haar voornemens voor de komende zes jaar liet Dineke de Groot niets te raden over. De nieuwe president van de Hoge Raad zei tijdens de officiële installatiebijeenkomst op 2 november: “Op de vraag wat mijn agenda is voor de periode van mijn ambtstermijn is het korte antwoord: voor mij staat centraal dat het vertrouwen in de rechtspraak behouden blijft en verder wordt bevorderd.”

Delen:

Dineke de Groot Vertrouwen in de rechtspraak bevorderen
De plechtige zitting voor de installatie. (foto: Mr)

Niet dat het slecht gesteld is met het vertrouwen van de Nederlandse burger in de rechtspraak. Uit onderzoeken blijkt steevast dat Nederlanders, ook vergeleken met burgers van andere Europese landen, veel vertrouwen hebben in de rechters.

Maar die wetenschap is voor Dineke de Groot geen reden om tevreden achterover te leunen. Want er zijn genoeg maatschappelijke ontwikkelingen die het vertrouwen in de rechtspraak ondermijnen. Als eerste bedreiging noemde De Groot het feit dat laagopgeleiden minder vertrouwen in de rechtspraak hebben dan hoogopgeleiden. “Voor een betere verbinding tussen de rechtspraak en de samenleving is het van belang om te verkennen waar dat in zit, en hoe we dat kunnen verbeteren.”

Kunstmatige intelligentie

Dineke de Groot Vertrouwen in de rechtspraak bevorderen.1
Foto: Roderik van Nispen

Een tweede risico voor het draagvlak voor rechterlijke uitspraken zijn de voortschrijdende digitale ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie. “De betekenis daarvan voor de rechtspraak is nog niet duidelijk. Daar is werk aan de winkel.”

Ook moet de rechtspraak meer stilstaan bij de actuele ontwikkelingen op het gebied van participatie, vindt De Groot. “Participatie in politiek, rechtspraak en bestuur neemt steeds nieuwe gedaanten aan, en intussen zijn er groepen voor wie participatie nauwelijks haalbaar is. Deze groepen lopen een substantieel risico om buiten het rechtssysteem te raken, en hun afstand tot vertrouwen in de rechtspraak te vergroten.”

Scherpzinnig jurist

Genoeg werk dus voor de Dineke de Groot. Die taken zijn volgens de sprekers tijdens de installatiebijeenkomst bij haar in goede handen. Procureur-generaal Jos Silvis prees haar als drijvende kracht achter innovatie. Vicepresident Robert Jan Koopman typeerde haar als “een scherpzinnig jurist en doortastend leider met oog voor de belangen van de mensen om haar heen.” Hij constateerde ook dat De Groot zichtbaar plezier heeft in juridische puzzels. En minister Sander Dekker (voor Rechtsbescherming) zei: “De toekomst van het recht is bij haar in goede handen.”

Dineke de Groot is de eerste vrouwelijke president van de Hoge Raad sinds de oprichting van het rechtscollege in 1838. Volgens Jos Silvis hoefde het glazen plafond daarvoor niet doorbroken te worden omdat De Groot over “een stapeling van goede eigenschappen” beschikt.

Toegewijd en innovatief

De Groot is de opvolger van Maarten Feteris die terugkeert als raadsheer in de belastingkamer van de Hoge Raad. In een journalistiek portret op mr-online werd ze omschreven als “toegewijd, innovatief en bedachtzaam.”

Klik hier voor de volledige installatierede van Dineke de Groot.

Lees meer over:

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven