Dit zijn de belangrijkste competenties voor een rechtenstudent

Delen:

Dit zijn de belangrijkste competenties voor een rechtenstudent

Heb je plannen om een opleiding rechten te doen? Misschien stel je jezelf de vraag of dat een geschikte opleiding voor je is. Er zijn namelijk een aantal competenties die belangrijk zijn als je rechtenstudent bent. Uiteraard zijn er verschillende opleidingen in de richting rechten te onderscheiden. De belangrijkste competenties voor rechtenstudenten zijn echter van toepassing op alle rechtenopleidingen. Ontdek hier welke dat dat zijn en kom erachter of een rechtenopleiding op basis daarvan bij je past.

Analytisch vermogen

Als je een opleiding rechten volgt, is het van belang om analytisch vermogen te hebben. Dat is namelijk een essentiële competentie omdat je over deze vaardigheid dient te beschikken om juridische kwesties op te lossen. Bij een analytisch vermogen hoort een onderzoekende houding. Het is voor het oplossen van juridische kwesties van belang dat je weet waar je informatie kan vinden en hoe je deze gegevens analyseert.

Samenwerken

Het is als rechtenstudent als je een van de opleidingen op rechtsgebied doet belangrijk om te kunnen samenwerken. De studie is weliswaar op het individu gericht, maar als rechtenstudent werk je ook samen met andere studenten. Bijvoorbeeld door tijdens je studie in groepsverband aan praktijkopdrachten te werken. Bovendien is samenwerking belangrijk voor het krijgen en geven van feedback. Ook leer je in groepsverband om te argumenteren en een pleidooi te houden.

Communicatieve vaardigheden

Een andere belangrijke competentie heeft betrekking op de communicatieve vaardigheden.  De taal is voor juristen een krachtig instrument. Het is als rechtenstudent daarom belangrijk om zowel over schriftelijke als mondelinge communicatieve vaardigheden te beschikken. Tijdens rechtenopleidingen is daar dan ook veel aandacht voor net als voor vaardigheden op het gebied van presentatie.

Nauwkeurigheid

Als rechtenstudent is het belangrijk dat je nauwkeurig en accuraat werkt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om wetteksten op een nauwkeurige manier te ontleden. Zo is het eveneens van belang om deze nauwkeurigheid toe te passen om details te kunnen schetsen in bepaalde situaties. Het draait bij juridische kwesties regelmatig om de details net als dat je te maken krijgt met de mazen van de wet.

Doorzettingsvermogen

Het is als rechtenstudent ook nog handig om over het nodige doorzettingsvermogen te beschikken. Tijdens je studie moet je regelmatig doorbijten om door wetteksten heen te komen en deze te analyseren. Dat doorzettingsvermogen heb je ook nog als advocaat net als de wil om je vast te bijten in een zaak. Verder komt het natuurlijk van pas als je passie hebt voor het rechtsgebied.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven