Domeinnamen van lijsttrekkers zijn vogelvrij

Dat de domeinnamen van lijsttrekkers bescherming verdienen, blijkt uit onderzoek door Piet-Hein Boekel, merkenrechtadvocaat bij LegalMatters.com. Boekel ontdekte dat onbekenden de domeinnaam lilianneploumen.com hebben gekaapt. Dat gebeurde op 18 januari, de dag dat Lilianne Ploumen aankondigde lijsttrekker te worden voor de PvdA.

Delen:

Domeinnamen van lijsttrekkers zijn vogelvrij
Foto: Depositphotos

Dat is de meest opmerkelijke uitkomst van de legal fit-test die Piet-Hein Boekel, merkenrechtadvocaat bij LegalMatters.com, uitvoerde.

Het adres van de domeinnaam lilianneploumen.com linkt direct door naar de website van D66 (www.d66.nl/over-sigrid). Navraag bij D66 leert dat die partij hiermee niets te maken heeft. “De politieke partij Democraten 66 (D66) heeft de domeinnaam lilianneploumen.com niet geregistreerd noch heeft D66 de domeinnaam in het bezit,” zegt woordvoerder Luit Onvlee. “Elk individu kan deze domeinnaam kopen en een doorverwijzing plaatsen.”

Merknamen

Piet-Hein Boekel
Piet-Hein Boekel

Merkenrechtadvocaat Boekel zocht uit hoe goed de politieke partijen en hun lijsttrekkers er juridisch voor staan en bestudeerde de registratie van hun domeinnamen, merknamen en handelsnamen via een legal fit-test. Hij kwam tot een aantal verrassende ontdekkingen.

Geen enkele politieke partij behaalde de perfecte score, maar VVD, PVV, Forum voor Democratie en SGP komen het meeste in de buurt. We zien toch een veel gemaakte fout over de hele linie: het ontbreken van de partijregistratie van de .com extensie. Boekel: “Het lijkt misschien overbodig voor een partij die alleen in Nederland opereert – al hebben veel partijen ook vertegenwoordiging in het Europees Parlement – maar het is niet zonder risico. Stel een derde registreert PVV.com en maakt vervolgens een e-mailadres aan uit naam van Geert Wilders (bijv. wilders@pvv.com), dan kan men via dit adres donatieverzoeken uitsturen en hiermee misbruik maken van de partij en de naam.” Alleen de ChristenUnie heeft op dit vlak de zaakjes op orde met een .com registratie die daadwerkelijk doorlinkt naar de eigen website.

Ondermaats

Waar de politieke partijen het nog redelijk doen wat betreft hun ‘legal fitheid’, is dit bij de meeste lijsttrekkers echt ondermaats. Alleen Geert Wilders en Thierry Baudet hebben hun eigen naam ook als merk geregistreerd. Het registeren van je eigen naam heeft als voordeel dat je juridisch sterk staat als anderen jouw naam proberen te gebruiken voor eigen gewin.
Overigens hebben Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag, Jesse Klaver, Gert-Jan Segers, Esther Ouwehand, Liane den Haan, Kees van der Staaij, Farid Azarkan, Sylvana Simons en Joost Eerdmans allemaal niet hun naam als merk geregistreerd. Dat is een gemiste kans en daar valt nog wat te verbeteren, vindt Boekel.

Theo Hiddema

In een eerder stuk over de juridische constructie rondom de merknamen van Forum voor Democratie en Thierry Baudet werd duidelijk dat de Stichting Forum van Democratie aanspraak maakt op beide namen. Tevens maakt de stichting aanspraak op de merknaam van ex-lid Theo Hiddema. Dit betekent dat Hiddema toestemming nodig heeft om juridische diensten te leveren of een boek uit te brengen. Boekel vraagt zich af of Hiddema momenteel een licentievergoeding betaalt om zijn advocatenpraktijk te mogen voeren onder zijn eigen naam.

Geert Wilders zit in datzelfde schuitje. De merknaam Geert Wilders is geregistreerd door de Vereniging Partij voor de Vrijheid, maar hij loopt als enig lid en voorzitter van de partij weinig kans om door het bestuur uit de partij gezet te worden. Als partij zonder leden bepaalt immers alleen hij de koers.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven