Ministerraad stemt in met benoeming advocaten-generaal Hoge Raad

De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van drie advocaten-generaal bij de Hoge Raad. Het zijn Robert Jan Koopman, Lieke Coenraad en Fatih Ibili.

Delen:

Depositphotos_205133246_S-Hoge Raad
foto: Depositphotos

Robert Jan Koopman wordt benoemd per 1 maart 2024. Hij is op dit moment waarnemend advocaat-generaal in de sectie belastingrecht, waarin hij werkzaam zal blijven. Hij begon in 1986 als medewerker van het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad. Daarna was hij onder meer docent belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam en vicepresident bij het gerechtshof in Den Bosch.

Werkzaam

Lieke Koenraad is momenteel senior rechter in de rechtbank Rotterdam. Zij wordt benoemd per 1 juni 2024 en zal met ingang van die datum werkzaam zijn in de sectie civiel recht. Coenraad is sinds 2011 hoogleraar Privaatrecht (Conflictoplossing) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 2006 tot 2010 was ze al rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Rotterdam.

Bijgedragen

Fatih Ibili zal per 1 juli van dit jaar worden benoemd. Hij is op dit moment werkzaam als raadsheer bij het gerechtshof in Den Haag. Sinds februari 2017 is hij bijzonder hoogleraar Personen-, Familie- en Jeugdrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 2006 en 2017 werkte hij bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad der Nederlanden ten behoeve van het Civiele Parket.

Adviezen

De belangrijkste taak van advocaten-generaal bij de Hoge Raad is het nemen van zogenoemde conclusies in zaken die bij de Hoge Raad aanhangig zijn. Deze conclusies zijn zwaarwegende juridische adviezen aan de Hoge Raad. De Hoge Raad neemt daarna de uiteindelijke beslissing. Het advies van de advocaten-generaal is niet bindend.

De Hoge Raad doet jaarlijks in ruim 5000 zaken uitspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven