Droomhuis of nachtmerrie?

Maanden heb je er naar uitgekeken en eindelijk is het dan zo ver. De oplevering van je nieuw huis. De champagne staat al koud en je telt de uren. Toch zul je niet de eerste zijn waarbij een nieuwhuis eerder een nachtmerrie blijkt te zijn dan de droom die voor ogen stond. Hoe voorkom je dat jouw droom in duigen valt?

Delen:

Droomhuis of nachtmerrie?

Een huis kopen is een belangrijke maar ook dure stap. Een stap waar je meestal niet veel in oefent en dus is het belangrijk om je goed te laten voorlichten of je goed in te lezen. Durf daarbij ook vragen te stellen. Bedenk dat de architect, het bouwbedrijf of de projectmanager dit dagelijks doet en misschien soms vergeet dat het voor jou allemaal geen gesneden koek is.

Door de bomen…

Ga je voor een nieuwbouwhuis, dan wordt je huis, zoals het woord al zegt, helemaal nieuw gebouwd. Dat is fijn omdat je dan veel zelf kunt bepalen maar het betekent misschien ook dat je na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer ziet. Kies je voor een project dan is er vaak al een keuze gemaakt in leveranciers en hoef jij je alleen druk te maken of je de ene of de andere toiletpot kiest en wat er uiteindelijk op de wand en op de vloeren komt.

Kies je voor een casco oplevering of heb je een kavel gekocht en ga je helemaal zelf bouwen, dan moet je niet alleen een keuken, sanitair en tegeltjes uitkiezen maar ook welke dakpannen je wil en of je deurbeslag zwart of roestvrij staal moet worden en of je voor kozijnschroeven of kozijnpluggen kiest.

De volgorde

Belangrijk is om de juiste volgorde te bepalen. Grofweg kun je zeggen dat je eerst een keuze moet maken wat voor nieuwbouw huis je wil. Waar wil je gaan wonen en zijn daar dan ook kavels beschikbaar of is de locatie van dat nieuwe project ook een plek waar je wil wonen? Kies je voor zelf bouwen en komen er kavels beschikbaar, dan is een afspraak met de bank en een architect het beste begin. Als je weet wat je financiële ruimte is, kan een architect bepalen of jouw dromen realiseerbaar zijn. Bedenk wel dat ook bij een kavel je meestal niet zomaar alles mag bouwen en je aan bepaalde eisen moet voldoen.

Heb je een project voorbij zien komen waar je hart sneller van ging kloppen, vraag dan eerst meer informatie op en ga zo nodig een gesprek aan. Maak een lijstje met vragen over of het huis casco opgeleverd wordt of sleutelklaar. Of je zelf een stukadoorsbedrijf mag uitkiezen en wat meer- of minderwerk is. Weten waar je aan toe bent, is een van de belangrijkste zaken bij het bouwen van een huis. Daarnaast maakt het in geld maar ook in tijd voor je kunt verhuizen het nodige verschil of het plaatsen van wandjes bij de oplevering hoort of niet.

Ook bij ‘sleutelklaar’ check je beter vooraf wat er onder verstaan wordt. Is je huis echt helemaal afgewerkt en hoef jij je ‘alleen’ nog maar druk te maken over het sauzen of behangen van de wanden en het kiezen van de vloer en gordijnen?

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven