Waarschuwing voor dubbelrol twee advocaat-onderzoekers

Onafhankelijk feitenonderzoek door advocaten is niet te combineren met een partijdige rol als advocaat, oordeelt de Amsterdamse Raad van Discipline. Dat blijkt uit een uitspraak in een zaak tegen twee advocaten van NautaDutilh.

Delen:

Depositphotos_189473838_S-dossiervergrootglas-3111d202
foto: Depositphotos

Er bestaat al langer kritiek op de rol van advocaten als onderzoeker: zijn zij als partijdige belangenbehartigers voor hun cliënten wel in staat om objectief feitenonderzoek te doen naar misstanden? Bij de Raden van Discipline zijn momenteel verschillende tuchtklachten aanhangig die te maken hebben met mogelijke misdragingen van advocaat-onderzoekers. Zo kreeg advocaat Aldo Verbruggen onlangs een voorwaardelijke schorsing van vier maanden opgelegd door de Amsterdamse Raad van Discipline voor zijn rol als advocaat-onderzoeker in het conflict tussen ondernemer Sanderink en diens ex-vriendin.

Illegale fiscale constructie

De uitspraak van de Raad van Discipline draait om een zaak van de Amsterdamse deken Evert Jan Henrichs tegen twee advocaten van NautaDutilh. Zij deden op verzoek van adviesbureau Baker Tilly − dat zij in verschillende kwesties als advocaat bijstonden − onderzoek naar een illegale fiscale constructie die het bureau had verkocht aan een eigenaar van een groothandel in behang en andere wanddecoratie.
De advocaten stelden na hun onderzoek, dat werd gedeeld met de Autoriteit Financiële Markten en het Openbaar Ministerie, dat niet Baker Tilly, maar de behangondernemer zelf de bedenker van de trustconstructie zou zijn (de constructie werd begin dit jaar als ontoelaatbaar beoordeeld door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch).

Niet verenigbaar

De Raad van Discipline maakt onderscheid tussen rapporten voor intern en voor extern gebruik. Als opdrachtgevers rapporten delen met bijvoorbeeld toezichthouders of justitie, gelden zwaardere eisen: dan moet sprake zijn van hoor- en wederhoor, een volledig feitenrelaas en moet publicatie niet tot misverstanden leiden.
Volgens de Raad lieten de NautaDutilh-advocaten steken vallen bij het onderzoek. Het onderzoek voldoet daardoor niet aan de eisen die moeten worden gesteld aan een rapport van een onafhankelijk advocaat-onderzoeker dat bestemd is voor extern gebruik. Bovendien is het feit dat zij na afronding van het rapport Baker Tilly nog in verschillende procedures hebben bijgestaan “niet verenigbaar” met het verrichten van een extern als onafhankelijk te presenteren onderzoek in de rol van advocaat-onderzoeker. “De rol van partijdige advocaat waarbij de belangen van de cliënt vooropstaan, is eenvoudigweg niet verenigbaar met de rol van onafhankelijk advocaat-onderzoeker die een bepaalde kwestie onafhankelijk, en dus met (neutraal) oog voor alle betrokken belangen, in kaart moet brengen. Indien een advocaat eenmaal over de betreffende kwesties heeft geadviseerd, adviseert of gaat adviseren kan hij het onderzoek niet in onafhankelijkheid ten opzichte van zijn cliënt uitvoeren en dus ook niet als zodanig extern, aan derden, presenteren.”

Waarschuwing

De advocaten hebben derhalve niet gehandeld zoals dat behoorlijk handelende advocaten betaamt. Omdat ze een blanco tuchtrechtelijk verleden hebben, komen ze er vanaf met een  waarschuwing.

Algemeen belang

Tegen het FD zegt de Amsterdamse deken Henrichs dat hij met de uitspraak heeft bereikt wat hij wilde. De zaak tegen NautaDutilh heeft hij aangespannen vanwege het algemeen belang. Hij is als toezichthouder zeker niet tegen onderzoek door advocaten, maar vond dat “op een aantal punten verfijning en verheldering van de regels” op zijn plaats is, zeker waar het gaat om onderzoek voor extern gebruik.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven